Comisia Europeana ameninta oficial cu suspendarea fondurilor europene din Programul Capacitate Administrativa

Jean-Claude-Juncker-640x400.jpg

Comisia Europeana avertizeaza intr-un comunicat ca amendamentele din Parlament la Codul Administrativ pericliteaza eforturile de profesionalizare a functionarilor publici si anuleaza pasii anteriori. Comisia mai arata ca esecul indeplinirii obligatiilor asumate de Romania (ex-ante) constituie temeiul pentru suspendarea platilor.

Pe scurt, modificarile cu cel mai impact:

  • Agentia Nationala a Functionarilor Publici isi pierde calitatea procesuala activa prin care putea sesiza instanta de contencios administrativ in cazul unor abuzuri politice la adresa functionarilor publici (Art. 412 din propunerea de Cod Administrativ a fost eliminat in Comisia Speciala comuna a Senatului si Camerei Deputatilor)
  • ANFP pierde capacitatea de filtru fata de modificarile abuzive ale organigramelor institutiilor, dand astfel cale libera unor modificari arbitrare, cu scop politic (este eliminat alineatul 4 al Articolului 411)
  • Publicitatea pentru concursurile de functionari publici se reduce de la 15 zile la 8 zile, ceea ce creste sansele ca aceste concursuri sa fi cunoscute doar de clientela politica (Alineatul 5 al art.479)
  • Functionarii publici care sesizeaza incalcari ale legilor (avertizori de integritate) isi pierd protectia legala rezervata avertizorilor de integritate (Art. 438 din propunerea de Cod Administrativ a fost eliminat in Comisia Speciala comuna a Senatului si Camerei Deputatilor)

Modificarile au fost promovate de parlamentarii PSD in timpul lucrarilor comisiei speciale care dezbate proiectul de Cod Administrativ trimis in Parlament de Guvern. Singurii parlamentari care s-au opus acestor modificari au fost Florina Presada (senator USR) si Victor Paul Dobre (deputat PNL).

Pe scurt, atributiile Agentiei Nationale a Functionarilor Publici sunt drastic reduse, crescand arbitrariul deciziei politice in privinta functionarilor publici. De ce este aceasta o problema?

Pentru ca ANFP este o institutie-cheie in arhitectura institutionala, iar Romania si-a asumat pastrarea atributiilor sale pentru a atrage fonduri europene prin Programul Operational Capacitate Administrativa (POCA).

Mai multe detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top