Comisia Europeana cauta experti care sa contribuie la noua strategie privind stimularea cloud computingul-ului

design_tehnologie_logo.jpg

design_tehnologie_logoComisia Europeana a lansat o cerere de candidaturi pentru constituirea unui grup de experti interesati sa participe la identificarea unor clauze contractuale sigure si echitabile pentru serviciile de cloud computing.

Expertii vor contribui la identificarea optiunilor existente pentru a raspunde preocuparilor consumatorilor si ale intreprinderilor, care par adesea reticenti in ceea ce priveste utilizarea serviciilor de cloud computing, deoarece contractele sunt neclare sau ii favorizeaza pe furnizorii de servicii.

Actiunea face parte din efortul Comisiei de a spori increderea in serviciile de cloud computing si de a valorifica potentialul acestora in vederea stimularii productivitatii economice in Europa si este una dintre principalele actiuni intreprinse in temeiul Comunicarii Comisiei privind cloud computingul, care a fost adoptata anul trecut.

“Dreptul contractelor reprezinta o parte importanta a strategiei noastre privind cloud computingul. Valorificarea la maximum a tehnologiei cloud ar putea genera un numar de 2,5 milioane de noi locuri de munca in Europa, precum si o crestere anuala a PIB-ului UE de aproximativ 1 % pana in 2020″, a declarat vicepresedintele Viviane Reding, comisarul european pentru justitie.

“Incertitudinea legata de contractele de cloud computing poate impiedica comertul transfrontalier. Avand in vedere ca domeniul este foarte complex, solicitam asistenta de specialitate inainte de a hotari care sunt urmatorii pasi”, a subliniat comisarul.

Cererea de candidaturi pentru constituirea unui grup de experti lansata astazi va ajuta Comisia sa identifice bunele practici, clauzele si conditiile pentru contractele de cloud computing.

Viitorul grup de experti in acest domeniu ar putea aborda, de asemenea, aspectele legate de protectia datelor cu caracter personal, relevante pentru contractele de cloud computing.

Expertii vor reprezenta furnizorii de servicii de cloud computing, consumatorii si intreprinderile mici, mediul academic si profesionistii din domeniul juridic.

Activitatea lor va contribui la elaborarea strategiei Comisiei in materie de cloud computing menite sa inlesneasca adoptarea si dezvoltarea serviciilor de cloud computing in UE — un sector cu un potential economic semnificativ.

Context

La 27 septembrie 2012, Comisia Europeana a adoptat o strategie pentru “Valorificarea cloud computingului in Europa”. Strategia este special conceputa pentru a intensifica utilizarea cloud computingului in toate sectoarele economiei.

“Cloud computing” inseamna stocarea de date (cum ar fi fisiere text, imagini si fisiere video) si de software pe computere aflate la distanta, pe care utilizatorii le acceseaza pe internet, utilizand orice dispozitiv doresc.

Aceasta metoda este mai rapida, mai ieftina, mai flexibila si potential mai sigura decat solutiile informatice locale.

Multe servicii care se bucura de popularitate, cum ar fi Facebook, Spotify si posta electronica bazata pe internet, folosesc tehnologii de cloud computing, insa beneficiile economice reale se obtin atunci cand aceste solutii de cloud sunt adoptate pe scara larga de intreprinderi si de sectorul public.

Strategia Comisiei cuprinde trei actiuni-cheie, dintre care una vizeaza identificarea unor clauze si conditii contractuale sigure si echitabile pentru contractele de cloud computing.

Modelul de clauze contractuale poate contribui la facilitarea aranjamentelor contractuale intre furnizorii de servicii de cloud computing si consumatori sau intreprinderile mici.

Acesta poate, de asemenea, inlesni aplicarea Directivei UE privind protectia datelor, in masura in care dispozitiile respective sunt relevante pentru contractele de cloud computing.

Persoane de contact:
Mina Andreeva (+32/22.99.13.82)
Natasha Bertaud (+32/22.96.74.56)

Document anexat:
Cerere de candidaturi experti cloud computing (EN)

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.