Comisia Europeana: Ce cuprinde programul de lucru pentru 2015

agenda21.jpg

plan-afacereProgramul de lucru pentru 2015 a fost adoptat de catre Comisia Europeana. Acest program se doreste a fi o agenda pentru schimbare. Din aest program, aflam care sunt actiunile pe care Comisia intentioneaza sa le adopte pentru a produce o schimbare reala in ceea ce priveste ocuparea fortei de munca, cresterea economica si investitiile.

Dorinta cetatenilor e ca UE sa contribuie efectiv la solutionarea marilor provocari economice si sociale, cum ar fi combaterea somajului si imbunatatirea competitivitatii. Acestia asteapta ca UE sa fie mai deschisa privind masurile pe care le ia si modul in care face acest lucru.
    
Prin acest program sunt stabilite 23 de noi initiative propuse de Comisia Juncker in urma orientarilor politice prezentate Parlamentului European si 80 de propuneri existente pe care Comisia intentioneaza sa le retraga sau sa le modifice din motive politice sau tehnice. Programul de lucru prezinta actiunile specifice pentru care Comisia va obtine rezultate in 2015.

23 de noi initiative pentru a aduce o schimbare pozitiva

Programul adoptat prezinta 23 de initiative pe care Comisia se angajeaza la nivel politic sa le realizeze in 2015. Aceasta lista de prioritati, etalata de-a lungul a 12 luni, se concentreaza asupra obiectivelor majore, cum ar fi crearea de locuri de munca, crestere economica si investitiile, conform celor zece prioritati formulate in orientarile politice ale presedintelui Juncker.
    
In principal, Comisia s-a angajat sa adopte in 2015:

  • un plan de investitii pentru Europa: masurile legislative care vor fi adoptate in urma planului anuntat luna trecuta, menite sa deblocheze investitii publice si private in economia reala in valoare de cel putin 315 miliarde EUR in urmatorii trei ani;
  • un ambitios pachet de masuri privind piata unica digitala: crearea conditiilor pentru o economie si o societate digitale dinamice prin completarea mediului de reglementare a telecomunicatiilor, modernizarea normelor privind drepturile de autor, simplificarea normelor pentru achizitiile online si digitale efectuate de consumatori, cresterea securitatii cibernetice si rationalizarea digitizarii;
  • primii pasi catre o Uniune Europeana a energiei: asigurarea securitatii aprovizionarii cu energie, o mai mare integrare a pietelor energetice nationale, diminuarea cererii Europei in materie de energie si reducerea emisiilor de dioxid de carbon din mixul energetic;
  • o abordare mai echitabila privind impozitarea: un plan de actiune privind eforturile de combatere a evaziunii si fraudei fiscale, care sa includa masuri la nivelul UE menite sa asigure trecerea la un sistem pe baza caruia tara in care sunt generate profiturile sa fie si tara in care se percepe impozitul, precum si un schimb automat de informatii privind deciziile fiscale si stabilizarea bazelor fiscale ale societatilor;
  • o agenda europeana privind migratia: dezvoltarea unei noi abordari in materie de migratie legala cu scopul de a transforma UE intr-o destinatie atragatoare pentru persoanele talentate si competente, imbunatatirea gestionarii migratiei in UE prin intensificarea cooperarii cu tarile terte, a solidaritatii dintre statele membre si a combaterii traficului de persoane;
  • o uniune economica si monetara aprofundata: continuarea eforturilor de promovare a stabilitatii economice si de atragere a investitorilor in Europa.

Lista completa a celor 23 de initiative noi din cadrul fiecaruia dintre cele 10 domenii prioritare de politica poate fi consultata in anexa 1.

Aplicarea discontinuitatii politice

La pregatirea programului de lucru, Comisia a examinat aproximativ 450 de propuneri pentru care in prezent se asteapta o decizie din partea Parlamentului European si a Consiliului si propune sa retraga sau sa modifice 80 dintre acestea. Se propune retragerea unora dintre acte deoarece acestea nu corespund prioritatilor noii Comisii. insa in numeroase cazuri, Comisia isi reitereaza angajamentul ferm fata de obiectivele urmarite; cu toate acestea, propunerile sunt inutile daca sunt uitate pe o masa de negocieri sau daca esenta lor va fi diluata in cursul negocierilor astfel incat nu isi vor mai putea atinge scopul initial. in aceste situatii, Comisia va propune noi modalitati, mai eficiente, de realizare a acestor obiective. Comisia va astepta opiniile Parlamentului European si ale Consiliului cu privire la aceste propuneri inainte de a le retrage oficial.

Lista completa a propunerilor pentru care se preconizeaza retragerea poate fi consultata in anexa 2.

Reducerea birocratiei si eliminarea sarcinilor de reglementare

Programul de lucru pentru 2015 reflecta angajamentul consolidat al Comisiei fata de o mai buna legiferare, pornind de la programul privind o reglementare adecvata si functionala, care vizeaza reducerea birocratiei si eliminarea sarcinilor de reglementare, fapt care contribuie la crearea unui mediu favorabil investitiilor. Colegiul comisarilor a identificat o serie de propuneri si de acte legislative existente care vor fi revizuite si modificate pentru ca acestea sa functioneze mai bine pentru cetatenii si intreprinderile din Europa. Se vor depune, de asemenea, eforturi de simplificare, de exemplu in ceea ce priveste politica agricola comuna.

Lista completa a propunerilor REFIT poate fi consultata in anexa 3.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.