Comisia Europeana creeaza un forum de experti pentru a depasi obstacolele transfrontaliere

imageResize-8.jpg

In vederea valorificarii intregului potential economic al regiunilor frontaliere ale UE, unde locuiesc 150 de milioane de cetateni, Comisia Europeana a lansat miercuri initiativa denumita ‘Punctul de Contact Frontalier’, cu obiectivul de a sustine regiunile in vederea inlaturarii obstacolelor din calea investitilor si crearii de locuri de munca, a anuntat executivul comunitar intr-un comunicat.

Pentru intreprinderi, lucratori si studenti, navigarea intre diferitele sisteme administrative si juridice ramane un proces complex si costisitor. in conformitate cu apelul presedintelui Juncker la asigurarea corectitudinii pe piata noastra unica in discursul sau din 2017 privind starea Uniunii, Punctul de Contact Frontalier va ajuta regiunile frontaliere sa coopereze mai bine prin intermediul unui set de actiuni concrete.

Acesta va contribui la imbunatatirea accesului la locuri de munca, la servicii precum asistenta medicala si sisteme de transport public si la facilitarea desfasurarii de activitati economice peste granita.

Aceasta propunere face parte dintr-o Comunicare mai ampla privind ‘Stimularea cresterii economice si a coeziunii in regiunile frontaliere ale UE’, cu un set de noi actiuni si o lista de initiative in curs, pentru a ajuta regiunile frontaliere din UE sa se dezvolte mai repede si sa colaboreze mai bine.

Comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu, a declarat: ‘Peste un sfert din bogatia Europei este produsa in regiunile de frontiera, insa potentialul economic al acestora ramane in continuare neexploatat in intregime. Aceste regiuni reprezinta o mina de aur in ceea ce priveste oportunitatile care asteapta sa fie explorate. Comisia va oferi sprijin adaptat pentru aceste regiuni, in beneficiul direct al locuitorilor acestora.’

Punctul de Contact Frontalier va fi alcatuit din experti ai Comisiei in chestiuni transfrontaliere, care vor oferi consiliere autoritatilor nationale si regionale, colectand si facand schimb de bune practici prin crearea unei noi retele online la nivelul UE.

in prezent, doua milioane de lucratori si studenti fac deja naveta peste granita zilnic sau saptamanal. Pentru a ajuta cetatenii sa isi gaseasca un loc de munca peste granita, Punctul de Contact Frontalier va sprijini regiunile care doresc sa isi aprofundeze cooperarea. Regiunile respective pot primi recomandari cu privire la recunoasterea reciproca a calificarilor, programele comune de studii sau serviciile de pregatire pentru antreprenori.

Punctul de Contact Frontalier va centraliza informatiile privind bunele practici in domeniul serviciilor de ocupare a fortei de munca transfrontaliere, cum ar fi reteaua comuna creata de regiunea Galicia din Spania si regiunea de nord a Portugaliei si sprijinul acordat de portalul UE privind mobilitatea locurilor de munca EURES.

Astfel, Punctul de Contact Frontalier poate contribui la infiintarea viitoarei Autoritati Europene in domeniul Muncii, anuntata de Jean-Claude Juncker in discursul privind starea Uniunii din 2017, pentru a consolida cooperarea dintre autoritatile de pe piata de munca la toate nivelurile si pentru a gestiona mai bine situatiile transfrontaliere.

Pentru ca regiunile de frontiera sa devina mai atractive si mai favorabile incluziunii in ceea ce priveste serviciile publice, Punctul de Contact Frontalier va determina situatia actuala a serviciilor de asistenta medicala transfrontaliere, cum ar fi zonele de asistenta medicala transfrontaliere la frontiera franco-belgiana, si va examina legaturile feroviare care lipsesc de-a lungul frontierelor interne, in vederea eficientizarii serviciilor de transport publice transfrontaliere.

De asemenea, Punctul de Contact Frontalier va stimula dialogul privind aspectele transfrontaliere prin intermediul retelei online.

La cerere, expertii din cadrul Punctului de Contact Frontalier vor oferi sprijin pentru o mai buna aliniere a normelor aferente infiintarii de intreprinderi, vor face schimb de bune practici din alte regiuni de frontiera si vor promova o utilizare mai frecventa a procedurilor online.

In plus fata de crearea unui Punct de Contact Frontalier, Comisia va selecta pana la 20 de proiecte care prezinta solutii inovatoare pentru a aborda obstacolele transfrontaliere. O cerere de proiecte va fi lansata inainte de sfarsitul anului 2017.

Punctul de Contact Frontalier va fi operational incepand cu ianuarie 2018.

In cadrul procesului de reflectie in curs privind viitorul finantelor UE, bunele practici colectate prin intermediul Punctului de Contact Frontalier vor contribui la discutiile privind urmatoarea generatie de programe de cooperare transfrontaliera (‘interreg’), astfel incat acestea sa abordeze mai bine obstacolele juridice si administrative si sa contribuie la dezvoltarea de servicii publice transfrontaliere eficiente.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top