Proiect pentru incluziunea sociala a unor comunitati de la periferia Resitei, implementat de Primarie

proiecte-europene.jpg

Proiectul “Sprijinirea dezvoltarii comunitatii, regenerarii urbane si incluziunii sociale din municipiul Resita“, implementat de Primaria municipiului, impreuna cu doua organizatii neguvernamentale, a fost lansat pe 21 septembrie. Zonele spre care se vor indrepta initiatorii proiectului sunt Mociur, Dealu Crucii, Randurile, Orasul Vechi (cartierul Muncitoresc), Stavila, cu Moara Juracek, Lend – Colonia B-Secu.

“Una din zonele marginalizate ale Resitei este zona Mociur, care nu este cunoscuta resitenilor in ultimii 30 de ani si din cauza ca una din firmele din municipiu a inchis trecerea pe acolo, dar si din cauza a doua blocuri in care locuiesc persoane defavorizate, peroane care sunt venite din alte parti si care nu au nici acte de identitate. Cand, insa, vom deschide accesul spre Mociur, va veti da seama ca acest loc nu inseamna doar cele doua blocuri, ci mult mai mult decat atat. Este o zona deosebit de frumoasa. Cele doua blocuri insumeaza doar circa o mie de metri patrati. Noi va trebui, pana la data de 13 noiembrie, sa definitivam si sa inaintam o strategie de dezvoltare a zonei“, a declarat, cu acest prilej, Ioan Popa, primarul municipiului Resita.

Prin implementarea acestui proiect, se incearca sprijinirea si activarea grupurilor vulnerabile prin realizarea unor anchete sociale in zonele urbane marginalizate din municipiul Resita, promovarea cooperarii si a lucrului impreuna, in cadrul comunitatii, prin dezvoltarea si implementarea unor campanii de informare. Totodata, se doreste consolidarea planificarii strategice in domeniul regenerarii si incluziunii sociale, pe baza de date si consultari cu beneficiarii vizati prin realizarea Strategiei de Dezvoltare Locala pentru Zonele Urbane Marginalizate din Resita.

Multe dintre persoanele care locuiesc in aceste zone ar putea fi integrate si incluse pe piata muncii, ceea ce ar insemna o sursa mare forta de munca, in conditiile in care, in prezent, sunt beneficiare de ajutoare de stat.

“In general, acolo unde acordam ajutoare sociale, oamenii spun ca nu au unde sa munceasca. Eu nu cred decat partial aceste explicatii. Multi nu prea vor sa munceasca. Ca sa inchidem odata cercul acesta social, se pot face locuinte sociale, gradinite sociale, crese, dispensare, alte facilitati, programe de scolarizare si de pregatire profesionala, dar si intreprinderi sociale. Vom incerca sa identificam doua-trei domenii, unde sa facem intreprinderi sociale, care sa necesite manopera substantiala, unde sa putem pregati si angaja persoane cu probleme de adaptabilitate sociala”, a subliniat primarul Ioan Popa.

Perioada de implementare proiectului este 21 septembrie – 13 noiembrie 2017, iar valoarea totala a acestuia este de aproape 225.000 lei. Proiectul este cofinantat prin Programul Operational Capital Uman 2014 – 2020, lider de proiect fiind Primaria municipiului Resita, iar ca parteneri, Asociatia de Binefacere Pro Vitam si European Steps.

Sursa: Administratie.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top