Comisia Europeana demareaza reforma TVA

TVA.jpg

Comisia Europeana a prezentat un plan de actiune pentru reforma TVA, pentru a face sistemul mai simplu, favorabil companiilor si mai putin vulnerabil la fraude. Normele actualizate vor sprijini mai eficient piata unica, vor facilita comertul transfrontalier si vor dezvolta economia digitala.

Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice si financiare, impozitare si vami, a declarat: „TVA-ul reprezinta o sursa majora de venituri fiscale pentru statele membre ale UE. Cu toate acestea, ne confruntam cu un decalaj fiscal deconcertant: veniturile din TVA incasate efectiv sunt cu 170 de miliarde de euro mai reduse decat cele preconizate, ceea ce reprezinta o risipa enorma de bani care ar putea fi investiti in cresterea economica si in crearea de locuri de munca. E timpul sa recuperam acesti bani. Am dori, de asemenea, sa acordam statelor membre mai multa autonomie in ceea ce priveste definirea cotelor lor reduse de TVA. Planul nostru de actiune va oferi raspunsuri la toate aceste preocupari.”

Planul de actiune are in vedere, printre altele:

  • elaborarea unor principii-cheie pentru un viitor sistem european unic de TVA;
  • masuri pe termen scurt vizand combaterea fraudei in domeniu;
  • actualizarea cadrului privind cotele de TVA si definirea de optiuni care sa permita un grad mai mare de
  • flexibilitate statelor membre in stabilirea acestora;
  • planuri de simplificare a normelor in materie de TVA pentru comertul electronic si pentru IMM-uri.

Etape urmatoare

Comisia va solicita Parlamentului European si Consiliului, cu sprijinul Comitetului Economic si Social European, sa furnizeze orientari politice clare cu privire la optiunile prezentate in acest plan de actiune si sa confirme sprijinul acordat reformelor stabilite. In 2016 si 2017, Comisia va prezenta propuneri referitoare la toate aspectele discutate.

Context

Sistemul comun privind taxa pe valoarea adaugata (TVA) joaca un rol important in cadrul pietei unice europene. Acesta a mobilizat, in 2014, aproximativ o mie de miliarde de euro, adica 7% din PIB-ul UE. Impozitul pe consum, una dintre formele de impozitare cele mai favorabile cresterii si una dintre resursele proprii ale UE se bazeaza, de asemenea, pe TVA.

Planul de actiune prezentat face parte din agenda Comisiei pentru o mai buna legiferare.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.