Comisia Europeana lanseaza Marea coalitie in favoarea locurilor de munca in sectorul digital

computere.jpg

computerePresedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a lansat un apel intreprinderilor europene din sectorul digital, guvernelor si sectoarelor educatiei si formarii sa adere la Marea coalitie in favoarea locurilor de munca in sectorul digital si sa contribuie la ocuparea unui numar de pana la 900.000 de locuri de munca vacante care sunt preconizate sa apara in Europa in domeniul tehnologiilor informatiei si comunicatiilor (TIC) pana in 2015.

În ciuda nivelurilor actuale ale somajului, numarul locurilor de munca in sectorul digital creste cu mai mult de 100.000 pe an. Cu toate acestea, numarul de noi absolventi si de specialisti in sectorul TIC nu este suficient pentru a tine pasul cu cererea.

„Marea coalitie pe care o lansam astazi este un element esential pentru a readuce economia europeana pe drumul cel bun si a genera locuri de munca pentru o parte dintre cei 26 de milioane de someri din Europa. Felicit intreprinderile care s-au alaturat astazi acestei coaliţii. Daca, impreuna, reusim sa inversam tendinta si sa acoperim numarul in crestere de locuri de munca vacante in sectorul TIC, impactul pe ansamblul economiei va fi mult mai mare. Vrem sa ajutam europenii sa devina calificati pentru a ocupa locurile de munca care vor genera noua revolutie in domeniul TIC”, a declarat presedintele Barroso.

Anuntul incununeaza eforturile depuse de vicepresedintele Kroes pentru centralizarea angajamentelor initiale cu privire la noi locuri de munca, stagii, centre de formare profesionala, finantare pentru intreprinderile nou-infiintate, cursuri universitare online gratuite si altele, exprimate de intreprinderi tehnologice, administratii, institutii de invatamant, parteneri sociali, furnizori de servicii legate de ocuparea fortei de munca si organizatii ale societatii civile cu ocazia Forumului Economic Mondial de la Davos.

Angajamentele initiale ale partilor interesate au fost adoptate, peste 15 intreprinderi si organizatii aderand la Marea coalitie. Printre primele angajamente concretizate se numara o noua platforma de invatare online pentru tineri, denumita Academia Cub, si un nou modul de formare pentru instalatorii de retele energetice inteligente.

Comisia urmareste obtinerea de angajamente in urmatoarele domenii de prima importanta:

  • Formare pentru domeniile digitale si asigurarea adecvarii la piata – pentru a asigura adaptarea competentelor obtinute la nevoile din domeniile respective;
  • Mobilitate – pentru a-i ajuta pe cei care au competente in domeniu sa ajunga la locul in care este nevoie de ei, pentru a evita deficitul sau surplusul de personal calificat in diferitele orase;
  • Certificare – pentru ca, indiferent de tara, sa fie mai usor de dovedit competentele detinute in fata unui angajator;
  • Sensibilizare – pentru ca oamenii sa stie ca domeniile digitale ofera cariere atractive si profitabile atat pentru femei, cat si pentru barbati;
  • Învatare si predare inovatoare – pentru extinderea si imbunatatirea sistemelor noastre de educatie si formare, astfel incat acestea sa ofere tot mai multor oameni competente care sa le asigure succesul.

Totodata, presedintele Barroso a indemnat organizatiile sa urmeze exemplul celor care si-au asumat deja angajamente. Comisia are un rol important, insa in cazul unor actiuni precum formarea coordonata de industrie, sustinerea mobilitatii fortei de munca, certificarea competentelor, imbunatatirea programelor scolare si universitare, sensibilizarea publicului si crearea unui mediu favorabil pentru intreprinderile nou-infiintate este nevoie de implicarea activa a tuturor partilor interesate.

De asemenea, Comisia lanseaza Startup Europe, o platforma unica pentru instrumente si programe de sprijinire a persoanelor care doresc sa infiinteze si sa dezvolte noi intreprinderi in sectorul internetului in Europa.

Context

Dupa cum s-a subliniat in pachetul privind ocuparea fortei de munca adoptat de Comisie in aprilie 2012, in pofida somajului ridicat din alte domenii, exista un deficit semnificativ de profesionisti in sectorul TIC.

În 2011, numarul persoanelor care lucrau in sectorul TIC in Europa s-a ridicat la 6,7 milioane, ceea ce reprezinta 3,1% din totalul fortei de munca. Din 2000 pana in 2010, numarul persoanelor angajate in sectorul TIC a crescut cu o rata medie anuala de 4,3%. Conform unor cifre foarte recente, nepublicate inca, numarul de locuri de munca ce vor fi create in Europa pana in 2015 in sectorul digital s-ar putea ridica la 864.000.

Cu toate acestea, o scadere a numarului de absolventi de universitati TIC si pensionarea unei parti dintre specialistii TIC in urmatorii ani risca sa puna in pericol potentialul de crestere a numarului de locuri de munca in domeniul TIC. Trebuie consolidata educatia in domenii precum stiintele, tehnologia, ingineria si matematica, iar imaginea de care se bucura carierele in aceste domenii trebuie imbunatatita, in special pentru femei.

În plus, asigurandu-ne ca lucratorii din UE au competentele de varf necesare vom putea sa atragem investitii si sa prevenim pierderea de locuri de munca in sectorul TIC in favoarea altor regiuni din lume, asa cum se subliniaza in documentul de lucru al serviciilor Comisiei „Exploatarea potentialului TIC de ocupare a fortei de munca”, care a fost publicat ca parte a pachetului privind ocuparea fortei de munca.

Pentru a anticipa mai bine nevoile in materie de competente, Comisia Europeana a lansat in decembrie 2012 Panorama competentelor in UE, un site web care prezinta informatii cantitative si calitative privind necesitatile pe termen scurt si mediu in materie de competente, precum si privind oferta de competente si discrepantele dintre competente si piata muncii.

Panorama competentelor, care se bazeaza pe date si previziuni compilate la nivelul UE si al statelor membre, scoate in evidenta ocupatiile profesionale cu cresterile cele mai rapide, precum si principalele ocupatii profesionale care se confrunta cu blocaje, avand un numar mare de locuri de munca neocupate. În prezent, exista aproximativ 2 milioane de locuri de munca vacante in intreaga UE, in ciuda nivelurilor ridicate de somaj. Site-ul web contine informatii detaliate privind fiecare sector, fiecare profesie si fiecare tara.

Regandirea si deschiderea invatamantului

Comisia a lansat strategia Reorganizarea invatamantului in noiembrie 2012. Aceasta include un apel la cresterea investitiilor pentru a imbunatati sistemele de invatamant profesional si formare profesionala, in special in domeniul TIC. Strategia ofera, de asemenea, informatii privind modul in care pot fi directionate investitiile in educatie in vederea obtinerii unui impact maxim intr-o perioada de austeritate financiara.

În plus, Deschiderea invatamantului, o initiativa comuna a comisarilor Androulla Vassiliou si Neelie Kroes, care vizeaza sa creasca accesibilitatea educatiei prin intermediul tehnologiei si al resurselor educationale cu acces liber, este prevazuta sa fie adoptata in aceasta vara.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top