Comisia Europeana: Lucratorii detasati sa primeasca acelasi salariu ca si localnicii

bani_numarat.jpg

Comisia Europeana a propus ca lucratorii care sunt angajati intr-un stat membru UE si sunt trimisi sa lucreze temporar intr-un alt stat membru de catre angajatorul lor sa primeasca acelasi salariu ca si muncitorii din tara gazda, in loc de salariul minim din tara gazda, informeaza Reuters.

Potrivit Comisiei, in perioada 2010-2014, numarul detasarilor a crescut cu aproape 45%. In 2014, aproximativ 1,9 milioane de lucratori europeni au fost detasati in alte state membre.

Potrivit legislatiei actuale, angajatorul nu este obligat sa ii plateasca lucratorului detasat mai mult decat salariul minim stabilit de tara gazda. „Acest fapt poate crea diferente salariale intre lucratorii detasati si lucratorii locali si ar putea duce la concurenta neloiala in randul intreprinderilor. Acest lucru inseamna ca, adeseori, nivelul de salarizare in cazul lucratorilor detasati este inferior celui aplicabil altor lucratori care ocupa acelasi loc de munca”, sustine CE.

„De acum inainte, toate normele privind salarizarea care se aplica in general lucratorilor locali vor trebui sa se aplice si lucratorilor detasati. Salarizarea nu va include numai salariul minim, ci si alte elemente, cum ar fi primele sau indemnizatiile, dupa caz. Statelor membre li se va solicita sa specifice in mod transparent diferitele componente ale salarizarii practicate pe teritoriul lor. Normele stabilite prin lege sau prin conventiile colective de aplicare generala devin obligatorii pentru lucratorii detasati in toate sectoarele economice. De asemenea, propunerea ofera statelor membre posibilitatea de a le impune subcontractantilor sa acorde lucratorilor lor acelasi salariu ca principalul contractant„, se arata in comunicatul Comisiei Europene.

Executivul comunitar sustine ca majorarea salariilor tuturor lucratorilor detasati pana la nivelul lucratorilor locali va duce la eliminarea asa-numitului ‘dumping social’, sau concurenta incorecta.

Propunerea CE reprezinta o revizuire a directivei europene din 1996 privind lucratorii detasati care a declansat controverse in trecut, in conditiile in care cele 28 de state membre incearca sa reconcilieze mobilitatea fortei de munca cu diferentele mari care exista in randul statelor membre cu privire la salarizare si protectie sociala.

Potrivit datelor Eurostat din anul 2014, costul mediu orar cu mana de lucru pentru angajator era de 40,30 euro in Danemarca si 39,10 euro in Belgia dar doar 3,80 euro in Bulgaria si 4,60 euro in Romania. De exemplu, o firma de constructii din Letonia, unde costul orar cu mana de lucru este de 6,60 euro, poate oferi salarii mai mari angajatilor sai care sunt detasati pentru un contract in Suedia, unde costul orar cu mana de lucru este de 37,40 euro, si cu toate acestea sa ramana competitiva in raport cu firmele suedeze.

Pentru a deveni lege, propunerea Comisiei Europene trebuie sa fie sprijinita de guvernele statelor membre UE precum si de Parlamentul European.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top