Comisia Europeana propune extinderea regulii “N+3” asupra Romaniei, pentru o utilizare mai eficienta a fondurilor structurale

comisia_europeana.jpg

comisia_europeanaComisia Europeana a propus noi masuri pentru a ajuta tarile afectate de criza sa utilizeze fondurile UE atat de necesare.

Fondurile alocate statelor membre in cadrul politicii de coeziune se impart in sume anuale care trebuie cheltuite in decurs de doi sau trei ani, in functie de tara.

Aceasta regula este cunoscuta sub numele de regula “N+2 sau N+3”, N fiind anul in care sunt alocate fondurile. Oricare parte din suma anuala care nu este solicitata de catre statul membru in aceasta perioada, se deduce automat din suma totala alocata si se intoarce la bugetul total al UE.

Propunerea Comisiei extinde regula “N+3” pentru Romania si Slovacia care, altfel, ar fi expirat in 2013. Ea ofera acestora o mai mare libertate de a cheltui si de a solicita fonduri de la UE, reducand riscul de pierdere a fondurilor.

Masura ar ajuta statele membre sa gaseasca solutii la problema somajului in randul tinerilor, sa sprijine IMM-urile si sa plateasca proiecte majore de infrastructura.

In absenta masurii propuse, investitiile din cadrul politicii de coeziune pentru crestere ar putea fi pierdute din cauza lipsei de timp pentru cheltuirea banilor sau din cauza dificultatii de a gasi cofinantatori la nivel national si in sectorul privat in climatul economic actual.

Comisia va trimite propunerea Parlamentului European si Consiliului de Ministri al UE, in vederea adoptarii.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.