Comisia Europeana propune noi reguli pentru exploatarea economica a zonelor de coasta

platforma_marina.jpg

platforma_marinaComisia a lansat o propunere pentru a imbunatati planificarea activitatilor maritime pe mare si gestionarea zonelor costiere. Propunerea – care ia forma unui proiect de directiva – are drept obiectiv stabilirea unui cadru european comun pentru planificarea spatiului maritim si gestionarea integrata a zonelor costiere in statele membre ale UE, cu scopul de a asigura sustenabilitatea activitatilor maritime si costiere in expansiune si a utilizarii resurselor pe mare si la nivelul litoralului.

Comisarul pentru afaceri maritime si pescuit, Maria Damanaki, a precizat: „Astazi propunem o noua etapa a politicii maritime integrate a Uniunii Europene si oferim un instrument nou pentru strategia privind cresterea albastra. Prin facilitarea dezvoltarii sustenabile si a investitiilor pe mare, directiva va contribui la realizarea potentialului economiei albastre a Europei in ceea ce priveste cresterea si locurile de munca.”

Comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik, a declarat: „Aceasta initiativa va contribui la un mediu sanatos si la conditii mai bune de trai pentru 200 de milioane de cetateni ai UE care locuiesc in regiuni costiere. Ea ar trebui sa contribuie si la conservarea ecosistemelor si zonelor costiere unice si diverse care ofera plantelor si animalelor habitate de o valoare inestimabila.”

Activitatile umane si economice, cum ar fi energia eoliana offshore, instalarea de cabluri si gazoducte submerse, transportul maritim, pescuitul si acvacultura sunt in crestere in apele marine si zonele costiere, insa o coordonare neadecvata poate duce la crearea unei concurente pentru spatiu si la presiuni asupra unor resurse valoroase.

Actiunea propusa va solicita statelor membre sa identifice aceste activitati in planurile de amenajare a spatiului maritim in vederea utilizarii mai eficiente a marilor si sa dezvolte strategii de gestionare a zonelor costiere care vor coordona masuri din diferitele domenii de actiune care se aplica activitatilor in zonele costiere.

Respectand cerintele minime propuse de directiva, statele membre trebuie sa se asigure ca planificarea maritima si gestionarea zonelor costiere pe care le pun in practica sustin cresterea sustenabila, implicand in acelasi timp partile interesate relevante si cooperand cu statele vecine.

Aplicarea coerenta a amenajarii spatiului maritim si a gestionarii integrate a zonelor costiere ar trebui sa imbunatateasca coordonarea intre activitatile desfasurate pe mare si cele care au loc pe uscat. O mai buna coordonare ar aduce beneficii in domenii cum ar fi, de exemplu, conectarea instalatiilor eoliene offshore la retelele energetice de pe uscat sau lucrarile privind infrastructura in vederea protejarii litoralului impotriva eroziunii si a schimbarilor climatice care afecteaza si activitatile desfasurate in apele costiere.

Faptul ca se va folosi un singur instrument pentru a echilibra toate interesele ar trebui, de asemenea, sa sporeasca securitatea pentru investitori si sa reduca sarcina administrativa pentru administratiile si operatorii nationali, pastrand in acelasi timp serviciile care se ocupa de ecosisteme. in prezent, in unele tari este nevoie sa se contacteze pana la 8 agentii administrative inainte de a obtine autorizatia pentru un sit de acvacultura.

Cu ajutorul serviciului de tip ghiseu unic propus de directiva, acest tip de complexitate administrativa va disparea si se vor economisi timp si bani. Se estimeaza ca o siguranta sporita a afacerilor si sarcina administrativa redusa vor duce la beneficii economice de pana la 1,6 miliarde de euro la nivelul UE, in special pentru IMM-uri.

Studiile au mai aratat si faptul ca, de exemplu, accelerarea investitiilor in activitati legate de parcuri eoliene si de acvacultura ar genera intre 60 de milioane de euro (pentru o accelerare de un an) si 600 de milioane de euro (pentru o accelerare de trei ani) pana in 2020.

Context

Uniunea Europeana doreste sa devina o economie inteligenta, durabila si favorabila incluziunii pana in 2020. Sectoarele maritime ofera domenii pentru inovare, crestere economica durabila si ocupare a fortei de munca, care ar trebui sa contribuie la realizarea acestui obiectiv. Astfel cum este prevazut in Comunicarea privind cresterea albastra: oportunitati pentru o crestere sustenabila in domeniul marin si maritim, propunerea de astazi este o parte esentiala a acestei ambitii de a dezvolta economia albastra a Europei.

Amenajarea spatiului maritim este un proces transparent si cuprinzator, bazat pe implicarea partilor interesate si pe analiza si planificarea momentelor si a locurilor in care activitatile umane ar trebui sa aiba loc pe mare. Scopul avut in vedere este de a identifica utilizarea cea mai eficienta si sustenabila, in prezent si pentru viitor, a spatiului maritim. in 2008, Comisia a publicat „Foaia de parcurs privind amenajarea spatiului maritim: Realizarea principiilor comune in UE”, urmata in 2010 de comunicarea intitulata „Planificarea spatiala in domeniul maritim in UE – realizari si perspective de evolutie”, care a pregatit terenul pentru propunerea de astazi.

Propunerea ar trebui sa garanteze ca activitatile economice au de la bun inceput in vedere protectia resurselor naturale, precum si riscurile legate de schimbarile climatice si de dezastrele naturale la care zonele costiere sunt extrem de vulnerabile. Acest lucru are avantaje economice, deoarece resursele naturale sunt o baza esentiala pentru activitati cum ar fi pescuitul si acvacultura, care se bazeaza pe ape curate. Aceste noi instrumente vor contribui, de asemenea, la o mai buna punere in aplicare a legislatiei de mediu a UE, cum ar fi Directiva-cadru privind strategia pentru mediul marin si Directiva „Habitate”.

Gestionarea integrata a zonei costiere este un instrument care serveste la coordonarea tuturor proceselor politice care afecteaza zona costiera, abordand interactiunile dintre uscat si mare in mod coordonat cu scopul de a asigura dezvoltarea sustenabila a acestora. Aceasta asigura faptul ca deciziile legate de gestionare sau dezvoltare sunt luate in mod coerent de la un sector la altul. O recomandare din 2002 privind gestionarea integrata a zonelor costiere defineste principiile unei bune amenajari si ale unei gestionari solide a zonelor costiere si cele mai bune modalitati de punere in aplicare a acestora. UE este, de asemenea, parte contractanta la Conventia de la Barcelona, care a stabilit un protocol privind gestionarea integrata a zonelor costiere; acesta a intrat in vigoare in martie 2011 si a introdus obligativitatea gestionarii costiere integrate pentru statele membre care se invecineaza cu Marea Mediterana.

Propunerea Comisiei urmeaza sa fie examinata de Consiliul Uniunii Europene si de Parlamentul European. Odata adoptata, noua initiativa va deveni legislatie UE.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top