Comisia Europeana propune oficial mecanismul de taiere a fondurilor UE pentru tarile membre care incalca statul de drept, incepand cu ciclul financiar urmator

bank-note-euro-bills-paper-money-63635.jpeg

Comisia Europeana a propus, miercuri, oficial, un mecanism prin care ar urma sa aiba posibilitatea sa suspende si sa taie din fondurile europene destinate unor state membre UE care incalca statul de drept, cu aplicare din urmatorul cadru financiar multianual, 2021-2027.

Recent, Polonia a facut obiectul unei actiuni de sanctionare de catre Comisia Europeana, pentru incalcarea statului de drept, dar are sanse reduse de finalizare in conditiile in care state membre ca Ungaria de exemplu se opun sanctionaarii Varsoviei. De asemenea, in Ungaria si Romania opozitia politica si o parte a societatii civile si a presei au reclamat incalcari ale statului de drept.

„O inovatie majora in cadrul bugetului propus este consolidarea legaturii dintre finantarea UE si statul de drept. Respectarea statului de drept reprezinta o conditie prealabila esentiala pentru buna gestiune financiara si pentru eficacitatea finantarii din partea UE. Comisia propune, prin urmare, un nou mecanism, care sa protejeze bugetul UE de riscurile financiare legate de deficientele generalizate care afecteaza statul de drept in statele membre. Cu ajutorul noilor instrumente propuse, Uniunea va putea sa suspende, sa reduca sau sa restrictioneze accesul la finantarea din partea UE in mod proportional cu natura, gravitatea si amploarea deficientelor care afecteaza statul de drept. O astfel de decizie ar urma sa fie propusa de Comisie si adoptata de Consiliu prin vot cu majoritate calificata inversa” – a anuntat executivul UE. (n.r. – majoritatea calificata inversa se utilizeaza deja in cazul deciziilor privind majoritatea sanctiunilor aplicate pentru deficite excesive si inseamna ca sanctiunile sunt considerate aprobate de catre Consiliu, cu exceptia cazului in care o majoritate calificata de state membre le contesta.)

La randul sau, presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, a subliniat necesitatea acestui mecanism.

„Vom asigura buna gestiune financiara prin introducerea primului mecanism privind statul de drept. Aceasta inseamna sa actionam responsabil cand este vorba de banii contribuabililor nostri” – a spus Juncker.

El isi doreste un acord rapid, inainte de alegerile europarlamentare din mai 2019, pentru noile masuri bugetare din Uniunea Eurpeana, in cadrul Parlamentului European si al Consiliului UE.

„Mingea este acum in terenul Parlamentului si al Consiliului. Cred cu tarie ca ar trebui sa ne propunem sa ajungem la un acord inainte de alegerile pentru Parlamentul European de anul viitor”, a mai spus liderul de la Bruxelles.

Aceste propuneri apar in pachetul propus pentru cadrul financiar multianual avansat miercuri de Comisia Europeana pentru perioada 2021-2027.

In ansamblu, Comisia propune un buget pe termen lung de 1.135 de miliarde de euro in credite de angajament (exprimate in preturile din 2018) pentru perioada 2021-2027, echivalentul a 1,11 % din venitul national brut al UE27.

Acest nivel al angajamentelor se traduce in 1105 miliarde de euro (sau 1,08 % din VNB) in credite de plata (in preturile din 2018[2]). Aceasta include integrarea in bugetul UE a Fondului european de dezvoltare – principalul instrument al UE de finantare a cooperarii pentru dezvoltare cu tari din Africa, zona Caraibilor si Pacific si care in prezent este un acord interguvernamental. Daca se ia in considerare inflatia, acesta este comparabil ca dimensiune cu bugetul actual pentru perioada 2014-2020 (inclusiv Fondul european de dezvoltare).

Sursa: Hotnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top