Comisia Europeană propune un fond de redresare de 750 de miliarde de euro. Cine sunt principalii beneficiari și cât primește România

euelections_-_av_-_eu_-_hands_4_-_c_european_union_-_ec_audiovisual_service.jpg

Președinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen anunță un fond de relansare economică – în valoare de 750 de miliarde de euro -, un plan excepțional de ajutorare, foarte așteptat de către state membre UE afectate de pandemia covid-19, relatează AFP. Italia și Spania primesc partea leului în acest plan de relansare economică, au subliniat surse europene.

România va primi 33 de miliarde de euro din cei 750 de miliarde de euro prevăzuți în Planul de redresare propus miercuri de Comisia Europeană pentru combaterea pandemiei de COVID-19, potrivit europarlamentarului Siegfried Mureșan.

Planul are la bază un proiect revizuit la bugetului pe termen lung al UE, și include un nou fond de relansare economică ce urmează să fie finanțat prin împrumuturi la scară mare contractete de CE în numele UE, de o amploare fără precedent.

Comisia a propus fonduri în valoare de 750 de miliarde de euro, potrivit comisarului european al Economiei, italianul Paolo Gentiloni. Din această sumă, 500 de miliarde de euro urmează să fie redistribuită sub forma unor subvenții – o sumă preconizată în planul franco-german prezentat săptămâna trecută -, iar restul ca împrumuturi acordate statelor membre UE, potrivit unor surse europene concordante.

În cazul în care va fi acceptat, acest plan va fi cel mai mare plan de relansare economică din istoria UE. ”Vedem o posibilă schimbare radicală în politica macroeconomică europeană (…). Acest lucru creează un un precedent important”, comenta miercuri copreședintele grupului Verzilor în Parlamnetul European (PE) Philippe Lambers, în așteptarea prezentării lui von der Leyen… Detalii aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.