Comisia Europeana vrea dublarea investitiilor in locuri de munca

locuri-de-munca.jpg

Comisia Europeana (CE) a prezentat modul in care va da un impuls suplimentar investitiilor pentru crearea de locuri de munca si crestere durabila. Astfel, ea are in vedere, in primul rand, extinderea, majorarea si consolidarea Fondului european pentru investitii strategice (FEIS), pilonul central al Planului de investitii pentru Europa. De asemenea, Comisia propune crearea unui nou Plan european de investitii externe (European External Investment Plan – EIP) pentru incurajarea investitiilor in Africa si in vecinatatea UE.  

Jyrki Katainen, vicepresedinte al Comisei Europene, responsabil pentru locuri de munca, crestere, investitii si competitivitate, a declarat „Planul de investitii pentru Europa s-a dovedit un succes. Oferim finantare suplimentara pentru proiecte inovatoare si pentru IMM-uri in cadrul Fondului european pentru investitii strategice; prin intermediul Platformei de consiliere, ajutam intreprinderile sa-si pregateasca cererile de finantare; prin Portalul pentru proiecte, informam investitorii din intreaga lume in privinta oportunitatilor de investitii care exista in Europa si inlaturam barierele din calea investitiilor cu ajutorul uniunii pietelor de capital si al altor initiative ale UE. Sunt foarte multumit de rezultatele de pana acum ale planului de investitii si astept cu interes discutarea noii noastre propuneri cu membrii Parlamentului European si cu statele membre in saptamanile urmatoare.”  

In ceea ce priveste FEIS, Comisia a prezentat propuneri privind prelungirea juridica a perioadei initiale de la 3 ani (2015-2018) la 5 ani, precum si modificarea obiectivului de investitii de la 315 la cel putin 500 miliarde euro. Fondul va pune accentul pe finantarea mai multor proiecte sustenabile si transfrontaliere pentru implementarea obiectivelor ambitioase din acordul COP21. De asemenea, se va avea in vedere sporirea gradului de transparenta, furnizarea de asistenta pentru marirea acoperirii geografice si facilitarea combinarii cu alte surse de finantare. Se urmareste si potentarea componentei pentru IMM-uri, precum si consolidarea dimensiunii sociale. 

Planul european de investitii externe (EIP) va permite stimularea investitiilor in special pentru sprijinirea infrastructurii sociale si economice si a IMM-urilor, inlaturand obstacolele din calea investitiilor private.  El este format din trei piloni complementari:

  • mobilizarea investitiilor, prin combinarea facilitatilor existente cu o noua garantie din cadrul noului Fond european pentru dezvoltare durabila (FEDD, format din doua platforme de investitii regionale – pentru Africa si pentru vecinatatea UE;
  • intensificarea asistentei tehnice in sprijinul autoritatilor publice si al intreprinderilor din tarile partenere;
  • imbunatatirea mediului de afaceri general, prin incurajarea bunei guvernante, combaterea coruptiei, inlaturarea barierelor din calea investitiilor si eliminarea distorsiunilor de pe piata.       

Context

Din noiembrie 2014 si pana acum, Comisia a mobilizat resurse financiare semnificative din partea UE, care maximizeaza impactul fondurilor publice si mobilizeaza investitii private. Investitiile sustenabile, in special in infrastructura si in intreprinderile mici si mijlocii, s-au aflat in centrul actiunii politice a Comisiei, mai ales printr-o utilizare mai eficienta a resurselor limitate ale bugetului UE, insotita de masuri de imbunatatire a mediului de afaceri general. In afara UE, aceasta noua abordare va fi utila pentru a raspunde multiplelor provocari atat din vecinatatea UE, cat si din Africa.    

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene in Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top