Comisia imbunatateste reteaua EURES pentru mobilitatea fortei de munca

echipa4.jpg

Comisia Europeana a adoptat o decizie privind modernizarea si imbunatatirea EURES, reteaua paneuropeana de cautare de locuri de munca. Decizia va contribui la cresterea mobilitatii lucratorilor din statele membre si va pregati calea pentru o veritabila piata europeana a fortei de munca. Reforma EURES are scopul de a-i ajuta pe cei aflati in cautarea unui loc de munca sa intre in legatura cu angajatori care cauta anumite competente, de a se concentra pe sectoare si profesii care se confrunta cu o lipsa de personal calificat si de a sprijini programe de mobilitate destinate tinerilor.

László Andor, comisarul UE pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, a declarat in legatura cu acest subiect: „imbunatatirea mobilitatii persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca din statele membre poate contribui la scaderea somajului, care a atins in prezent niveluri inacceptabil de ridicate. Reteaua EURES imbunatatita va avea ca scop ajutarea persoanelor dispuse sa se mute intr-o alta tara sa gaseasca locuri de munca adecvate, precum si ajutarea angajatorilor sa gaseasca lucratori calificati in mod corespunzator. Facem apel la toate statele membre sa fie pregatite pentru a pune in aplicare reforma”.

In ciuda nivelurilor ridicate ale somajului (peste 25 de milioane de persoane din UE), exista inca o lipsa de personal calificat si posturi dificil de acoperit. Intr-adevar, numarul de posturi neocupate este in crestere de la jumatatea anului 2009, in special in zonele cu crestere rapida, cum ar fi tehnologiile informatiei si comunicatiilor si economia ecologica.

EURES este o retea de cautare de locuri de munca activa, formata din 31 de servicii europene de ocupare a fortei de munca din statele membre ale UE, tarile SEE (Norvegia, Islanda si Liechtenstein) si Elvetia. Noua decizie a Comisiei va ajuta EURES sa raspunda in mod direct unor nevoi economice specifice. Drept urmare, EURES va corela in mod proactiv locurile de munca vacante cu persoanele aflate in cautarea unui loc de munca sau care doresc sa isi schimbe locul de munca. De asemenea, le va oferi angajatorilor un acces mai bun la o rezerva de candidati unde pot gasi competentele de care au nevoie pentru a se dezvolta si a-si extinde afacerile.

In urma reformei, EURES se va concentra mai mult asupra tinerilor, care au o disponibilitate mai mare pentru mobilitate si va include forme de angajare care combina munca si oportunitatile de invatare, precum stagiile de ucenicie. in fine, portalul web EURES va fi regandit pentru a crea instrumente online de corelare a cererii si ofertei usor de folosit si va oferi acces la informatii privind piata fortei de munca axate pe competente.

Reforma va creste numarul partenerilor care ofera servicii de mobilitate prin intermediul EURES si va institui cooperarea intre organizatiile de plasare publice si private pentru a acoperi un procent si mai mare din posturile vacante (in prezent, acest procent variaza intre 30 si 40% din totalul posturilor vacante).

Decizia urmeaza sa fie pusa in aplicare de Comisie si de statele membre pana la data de 1 ianuarie 2014. Pana la momentul respectiv, toate tarile participante vor trebui sa desemneze servicii specializate care sa organizeze reforma, sa colaboreze cu noi parteneri si sa dezvolte serviciile specifice necesare.
    
Context

Libera circulatie a lucratorilor le permite resortisantilor din UE sa caute un loc de munca intr-o alta tara din UE, sa lucreze in tara respectiva fara a avea nevoie de permis de munca, si sa se bucure de un tratament egal cu cel al resortisantilor tarii gazda in ceea ce priveste accesul la locurile de munca, conditiile de lucru si prestatiile sociale.

In prezent, cetatenii UE care traiesc intr-un alt stat membru decat cel a caror nationalitate o au constituie doar 3,1% din forta de munca a UE. Numarul a crescut cu aproape 60% incepand din 2005, in principal datorita extinderilor din 2004 si 2007. In ansamblu, se estimeaza ca fluxurile de mobilitate de dupa extinderi au contribuit la cresterea PIB-urilor tarilor din UE-15 cu aproximativ 1% in perioada 2004-2009. Cu toate acestea, criza economica a dus la o scadere a fluxurilor de mobilitate in tarile UE; in perioada 2009-2011, fluxurile de mobilitate in interiorul UE s-au redus cu o treime, in comparatie cu perioada 2006-2008.

Portalul EURES privind mobilitatea fortei de munca este deja un unicat in UE: este gratuit si ofera informatii privind conditiile de viata si de munca din toate tarile participante, in 25 de limbi. Site-ul web primeste 4 milioane de vizite pe luna, stabileste lunar 150 000 de contacte intre persoanele in cautarea unui loc de munca si angajatori, generand aproximativ 50 000 de angajari pe an, si gazduieste in medie 750 000 de CV-uri in orice moment dintr-o anumita luna. Exista sute de evenimente care au loc in toata Europa, a caror lista poate fi consultata in calendarul evenimentelor EURES.

MEMO/12/896 si MEMO/12/897
Mai multe informatii

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top