Comisia prezinta evolutiile privind uniunea bancara si uniunea pietelor de capital

vicepresedinte_dombrovskis.jpg

Valdis Dombrovskis

Comisia Europeana a trecut in revista ultimele evolutii in materie de reducere a riscurilor din sectorul bancar si progresele inregistrate in directia unui sistem financiar al UE si mai integrat si mai stabil.

Stabilitatea financiara a fost consolidata substantial in ultimii ani, iar reducerea riscurilor in sectorul bancar al UE continua intr-un ritm sustinut, dupa cum a subliniat Comisia in doua comunicari prezentate inaintea Consiliului European din decembrie si a reuniunii la nivel inalt a zonei euro, in cadrul carora ar trebui luate decizii privind aprofundarea uniunii economice si monetare a Europei. In acelasi timp, eforturile in ceea ce priveste stabilitatea financiara si integrarea trebuie sa continue, iar colegiuitorii trebuie sa ajunga acum la un acord cu privire la toate propunerile-cheie care le-au fost inaintate spre adoptare.

In cel de al treilea raport al sau privind progresele inregistrate cu privire la reducerea creditelor neperformante, Comisia a subliniat astazi ca a continuat sa se inregistreze o scadere a creditelor neperformante din sectorul bancar european, acestea situându-se in prezent la 3,4 %, ca medie, la nivelul UE. Aceasta evolutie este foarte incurajatoare, chiar daca trebuie depuse in continuare eforturi pentru a aborda problemele mostenite din trecut, care continua sa afecteze acest sector de la izbucnirea crizei financiare pâna in prezent. intr-o comunicare separata, Comisia solicita, de asemenea, reinnoirea angajamentului politic si a eforturilor de finalizare a elementelor constitutive fundamentale ale uniunii pietelor de capital (UPC) inainte de alegerile europene din luna mai a anului viitor. Alaturi de finalizarea uniunii bancare, acest demers este esential pentru dezvoltarea uniunii economice si monetare si pentru consolidarea rolului international al monedei euro.

Sursa: ec.europa.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.