Comuna Ciugud – fonduri europene pentru un centru de zi dedicat vârstnicilor

batrani.jpg

Comuna Ciugud mai adauga un proiect cu finantare europeana, pe langa celelalte ce au atras atentia publicului in ultimii ani si care au sustinut dezvoltarea socio-economica a comunei. Din fonduri Regio se va finanta modernizarea unui centru de zi ce va fi folosit de cei peste 500 de varstnici din comuna. Contractul de finantare semnat de catre primarul comunei Ciugud, domnul Gheorghe Damian si directorul general al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru, domnul Simion Cretu, va sustine investitiile necesare modernizarii unui centru de zi in care se vor desfasura activitati de ingrijire socio-medicala, activitati de socializare si petrecere a timpului liber, dar si o educatie informala pentru o viata sanatoasa si activa.

”Principalii beneficiari ai acestui proiect sunt seniorii comunei ce au o varsta de peste 65 de ani, persoane vulnerabile care se confrunta cu probleme de sanatate si de singuratate, pensionari pentru care retragerea din viata activa vine deseori cu sentimentul de pierdere a autonomiei si a rolului avut in societate. Grelele provocari prin care trecem in aceste momente din cauza pandemiei, evidentiaza si mai mult vulnerabilitatea persoanelor de peste 65 de ani, mai ales ca in aceste zile, pentru a ii proteja, nu mai au posibilitatea de a socializa, de a merge la biserica sau de a isi tine nepotii in brate. Pe langa investitiile in scoala SMART, in infrastructura sau solutii moderne pentru cetateni, de azi, comuna Ciugud, un exemplu dat pentru buna gospodarire a proiectelor, va completa lista de obiective realizate, prin obtinerea finantarii acestui centru social, ce va duce la reintegrarea varstnicilor ciugudeni in viata sociala si culturala a comunei”, a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru.

„Ciugudul este comuna europeana de astazi datorita fondurilor nerambursabile. De aceasta data, folosim fondurile europene pentru a da viata vechiului sediu al primariei pe care il vom transforma intr-un centru de zi pentru seniorii din comuna. Orice comunitate este obligata sa aiba grija de seniorii sai, iar la Ciugud noi stim asta si ne ingrijim de parintii si bunicii nostri. De ani de zile ne incapatanam totodata sa credem in satul romanesc, in valorile noastre autentice, in viata „de la tara” care poate fi „ca afara”, iar pentru ca acestea sa devina realitate trebuie sa construim viitorul cu respect pentru cei care au pus bazele trecutului. Aceasta este normalitatea pe care le-o doresc tuturor celor care, la fel ca si mine, vor sa traiasca si sa imbatraneasca la sat”, a spus Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud.

Dupa cum se specifica si in proiect, efectele imbatranirii isi pun amprenta asupra fizicului, dar si asupra psihicului persoanelor varstnice, iar acest proiect propune activitati specifice varstei lor, necesare pentru pastrarea unui echilibru cotidian. Fondurile nerambursabile solicitate de beneficiar, reprezentat de parteneriatul dintre Comuna Ciugud si Asociatia A.S. 2001 Alba Iulia, provin din bugetul alocat Regiunii Centru, gestionat de ADR Centru, prin Axa Prioritara 8 a Programului Operational Regional 2014-2020, ce vizeaza dezvoltarea infrastructurii de sanatate si sociale pentru cresterea gradului de acoperire cu servicii sociale. Proiectul cu titlul ”Schimb de destinatie din cladire Primarie si Consiliul Local in centru de zi pentru persoane varstnice si unitati de ingrijire la domiciliu, cu modernizare si mansardare” are o valoare totala de 2.863.526,08 lei, din care valoarea finantarii nerambursabile alocate este de 2.588.819,13 lei, respectiv 555.540,59 Euro.

Descrierea investitiei:

Amplasamentul proiectului este situat in intravilanul localitatii Ciugud, cu acces din strada Principala, avand o suprafata de peste 4000 mp, unde exista, in prezent, un imobil. Acesta este o constructie veche ridicata in anul 1958, cu regim de inaltime parter, cu subsol partial si cu o structura de rezistenta din caramida.

Prin proiect se vor consolida fundatiile si elementele de rezistenta, se va realiza un nou acces la subsol prin interiorul cladirii, se va recompartimenta la interior cladirea, inclusiv grupurile sanitare. Sunt prevazute de asemenea, lucrari de extindere a cladirii… Detalii aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.