Comunicat de presa

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) eliberează adeverinţe pentru beneficiarii plăţilor pe suprafaţă care intenţionează să acceseze credite de la băncile care au încheiat convenţii cu Agenţia pentru finanţarea capitalului de lucru.

„Este a treia campanie SAPS în care APIA încheie convenţii cu băncile, astfel încât beneficiarii plăţilor pe suprafaţă să acceseze credite pentru finanţarea capitalului de lucru. Din experienţa anilor trecuţi, am constatat că mai ales marii fermieri apelează la acest instrument de finanţare. Pentru campania trecută, APIA a eliberat adeverinţe pentru o suprafaţă de peste 1,2 milioane hectare”, a declarat Directorul General APIA Melinda Kerekes.

Pentru a facilita accesul la credite al fermierilor, pentru activităţile curente, APIA a încheiat convenţii cu 2 bănci, respectiv BRD – Groupe Societe Generale SA şi CEC Bank SA. Convenţiile au fost încheiate între APIA, băncile menţionate şi Fondul de Garantare a Creditului Rural – IFN SA.

Potrivit convenţiei, APIA va elibera o adeverinţă prin care confirmă că beneficiarul a depus cererea de plată pentru schemele de sprijin pe suprafaţă pentru anul 2009 şi că s-au efectuat controalele şi verificările administrative asupra cererii de plată a beneficiarului, conform reglementărilor în vigoare. De asemenea, în adeverinţă se va menţiona suprafaţa determinată pentru plată la data emiterii acesteia pentru schema SAPS, respectiv pentru schema PNDC1, faptul că beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plată la data emiterii acesteia, precum si că îndeplineşte condiţiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, în conformitate cu legislaţia în vigoare. Totodată, în adeverinţă se va confirma dacă beneficiarul a primit sau nu avansul de 70 % din SAPS.

Reamintim că APIA a început în data de 16 octombrie, să plătească un avans de 70 % din suma aferentă Schemei de Plată Unică pe Suprafaţă (SAPS). APIA a plătit 712.722.191,64 lei (168.971.595,93 euro) pentru 530.503 fermieri, din cei 749.010 fermieri eşantionaţi până în prezent, pentru plata în avans. Precizăm că restul dosarelor sunt în curs de autorizare de către Centrele judeţene APIA.

Potrivit convenţiei, banca va acorda, conform reglementărilor sale interne, credite în lei, în vederea finanţării capitalului de lucru pentru desfăşurarea activităţilor curente astfel:

– în cazul beneficiarilor care au primit avansuri în baza HG nr. 1210/2009, valoarea creditului va fi de 70% din suma cuvenită din PNDC;

– în cazul beneficiarilor care nu au primit avans în baza HG nr. 1210/2009, valoarea creditului va fi de 70% din suma cuvenita din SAPS şi PNDC.

Totodată Fondul de Garantare a Creditului Rural – IFN SA încheie cu banca o convenţie-cadru plafon de garantare, prin care va garanta până la 50% din valoarea creditelor acordate de bancă.

Menţionăm că APIA a încheiat astfel de convenţii şi pentru campaniile SAPS 2008 şi 2007. Astfel, pentru campania SAPS 2008, APIA a eliberat un număr de 2.053 de adeverinţe pentru 1.290.072 hectare (SAPS) şi 1.232.204 hectare (PNDC).

SERVICIUL COMUNICARE ŞI PROMOVARE PROGRAME

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.