Comunicat de presa

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) revine cu apelul către fermierii notificaţi pentru clarificarea datelor declarate în cererea de plată să se prezinte în cel mai scurt timp la centrele APIA de care aparţin, în caz contrar nefiind posibilă autorizarea şi efectuarea plăţilor pe suprafaţă.

Până la data de 18 decembrie 2009, din cei 80.609 fermieri notificaţi doar 10.086 s-au prezentat la centrele locale APIA pentru clarificarea declaraţiilor din cererea de plată.

Din totalul de  7.929 de fermieri din judeţul Mehedinţi, până în prezent, la centrele APIA nu s-a prezentat nici o persoană. În acelaşi timp, în judeţul Neamţ din cele 7.029 persoane care trebuie să se prezinte la APIA, au venit numai  653. Aceeaşi situaţie se prezintă şi în judeţul Olt, din 6.863 fermieri, prezentându-se doar 765.

Cei mai mulţi fermieri veniţi la centrele APIA pentru clarificarea erorilor detectate au fost în judeţul Vâlcea, din 1.502 prezentându-se 1.104 fermieri. De asemenea, în judeţul Suceava au venit la centrele 1.055 fermieri din 5.201, iar în Vaslui, 962 fermieri din 5.422.

În județul Iași, dintr-un număr de 2.668 de fermieri s-au prezentat pentru clarificarea erorilor un număr de 806.

Totodată, APIA solicită sprijinul autorităţilor locale în vederea mobilizării fermierilor pentru ca aceştia să se prezinte cât mai urgent la centrele APIA pentru corectarea erorilor identificate.

Reamintim că, potrivit legislaţiei europene şi naţionale, acordarea sprijinului pe suprafaţă este condiţionată de finalizarea tuturor tipurilor de controale impuse de regulamentele europene. În ceea ce priveşte controlul prin teledetecţie, principalele erori constate au fost identificarea greşită a parcelor şi/sau absenţa culturii menţionate în cererea de plată. La controlul prin teledetecţie este important ca parcela să fie amplasată în blocul şi exact în locul în care este în realitate în teren şi să fie cultivată cu acea cultură declarată de fermier.

Prin urmare, dacă în urma controalelor prin teledetecţie au fost relevate neconformităţi, fermierii sunt notificaţi să prezinte documente care dovedesc dreptul de folosinţă şi să poată face dovada că utilizează terenul pentru care a depus cererea, după caz: titlul de proprietate sau alte acte doveditoare ale dreptului de proprietate asupra terenului, contractul de arendare, contractul de concesiune, contractul de asociere în participaţiune, contractul de închiriere.

De asemenea, fermierul mai poate aduce acte care certifică tipul de cultură de pe suprafaţa declarată: poliţă de asigurare a culturii, procese verbale de înfiinţare a culturii, de la firmele de asigurări, în care se specifică blocul fizic, adeverinţă de la primărie că a declarat în Registrul agricol cultura respectivă,  procesele verbale de recepţie a culturilor, orice alte documente care pot atesta cultura declarată (ex. fotografii).

De asemenea, în cazul în care mai mulţi fermieri au solicitat sprijinul financiar pentru aceeaşi suprafaţă şi în aceleaşi bloc fizic, fermierii sunt excluşi de la plată până la soluţionarea litigiului.

APIA asigură toţi fermierii care au depus cereri de sprijin şi care îndeplinesc condiţiile impuse de legislaţia europeană şi naţională că vor primi în perioada următoare sumele la care sunt îndreptăţiţi, însă plata se face cu atât mai repede cu cât dosarele sunt clarificate.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.