Comunicat de presă

COMUNICAT DE PRESĂ

 

 

          Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 1 ianuarie 2008 – 26 noiembrie 2008, plăţi în valoare de aproximativ 4,3 miliarde lei. Din această sumă, 2,4 miliarde lei reprezintă fonduri europene şi contribuţia statului membru la finanţarea europeană, iar 1,9 miliarde lei reprezintă subvenţii de la bugetul naţional.

Astfel, APIA a plătit aproximativ 1,54 miliarde lei (464,5 milioane euro) din Fondul European de Garantare în Agricultură (FEGA). Aceste fonduri reprezintă plăţile aferente sprijinului pe suprafaţă şi altor măsuri de piaţă (plata pentru culturi energetice, plata separată pentru zahăr, reconversie/restructurare a plantaţiilor viti-vinicole, Programul de distribuire a produselor către persoane defavorizate etc.).

În cadrul măsurilor finanţate din fonduri europene, Agenţia a mai efectuat plăţi naţionale directe complementare (PNDC) în valoare de 363,9 milioane lei (108,8 milioane euro) din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală (FEADR), ceea ce reprezintă 80% din pachetul financiar aferente PNDC 1(cereale, plante industriale, legume proaspete etc.).

În cadrul acestor măsuri, APIA a efectuat plăţi în valoare de 512,5 milioane lei (153,2 milioane euro), fonduri care reprezintă cofinanţarea şi contribuţia statului român. Acest sprijin financiar reprezintă plăţile naţionale directe complementare pentru cânepă, tutun, hamei şi sfeclă de zahăr.

În ceea ce priveşte formele de sprijin financiar de la bugetul național, APIA a efectuat plăţi în valoare de 1,9 miliarde lei de la începutul anului până în prezent pentru sectorul zootehnic, vegetal, neutralizarea deşeurilor de origine animală.

În sectorul zootehnic, pentru plăţile naţionale directe complementare APIA a achitat 443 milioane lei din suma totală solicitată de 451,3 milioane lei. Plăţile efectuate reprezintă prima pe explotaţia de bovine, pentru un efectiv de 1,25 milioane de capete, urmând ca diferenţa de circa 8 milioane lei să fie achitată săptămâna viitoare.

Plăţile aferente primei pe cap de animal, în cuantum de aproximativ 90 de milioane lei, pentru specia ovine/caprine, urmează să fie efectuate săptămâna viitoare, pentru un efectiv de 3,6 milioane capete.

De asemenea, în prima parte a anului 2008, APIA a achitat suma de 462 milioane lei pentru decontarea bonurilor valorice acordate fermierilor ca sprijin financiar pentru înfiinţarea culturilor de toamnă în 2007. Această sumă reprezintă a doua tranşă, după ce în cursul anului 2007, APIA a achitat integral cele 910 milioane lei alocate pentru decontarea bonurilor valorice.

Reamintim că în anul precedent, APIA a plătit peste 2 miliarde lei, fonduri de la bugetul de stat, pentru acordarea subvenţiilor şi a ajutoarelor de stat în agricultură.

În egală măsură, în 2007, APIA a fost instituţia care a acordat primele fonduri europene destinate agriculturii, fiind efectuate plăţi în valoare de 6,6 milioane euro pentru sectorul reconversie/ restructurare a plantaţiilor viti-vinicole.

 

DIRECŢIA PROMOVARE-COMUNICARE

One thought on “Comunicat de presă”

 1. Antoniu spune:

  EUROPEAN COMMISSION
  DIRECTORATE-GENERAL FOR AGRICULTURE AND RURAL DEVELOPMENT
  Directorate I. Management of resources 1.4. Financial management of EAGF
  Brussels, 2 1 NOV. 2008
  LJC D (2008) 33574
  3.11.06.05.03.13.03 OW3 (j- !J?4L’1
  Ref: Your E-mail of 1 November 2008
  Subject: Question concerning Agricultural and Rural development Payments to Romania

  Dear Mr Poienaru,
  Thank you for your mail of 1 November concerning the payment Agricultural and Regional Development Funds for Romania. I would like to inform you that for the budget year 2008 Romania will have received around €462 million of EAGF funds as reimbursement of payments actually made to farmers and other beneficiaries. The largest proportion of this has been paid within the context of the Single Area Payment Scheme in accordance with Art 143(b) of Council Regulation (EC) No. 1782/2003.
  As regards EAFRD payments, Romania has received this year a payment on account of
  €561.57 million, equivalent to 7% of the total EAFRD contribution to the Rural
  Development programme 2007-20 13.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.