Comunicat de presă – plăti sector zootehnic

20 ianuarie 2009

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunţă că, în cursul zilei de marţi, 20 ianuarie 2009, conturile Agenţiei au fost alimentate de către Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR) cu suma de aproximativ 307 milioane de lei, pentru efectuarea plăţilor naţionale directe complementare din sectorul zootehnic.

Din această sumă, circa 202 milioane lei reprezintă fonduri destinate primei pe exploataţie pentru specia bovine, iar diferenţa de aproximativ 105 milioane de lei este destinată plăţii pe cap de animal, specia ovine.

Astfel, APIA a achitat integral, în cursul zilei, plăţile către crescătorii de bovine, suma totală plătită sectorului ajungând la suma de 646,1 milioane lei. Reamintim că de acest sprijin au beneficiat crescătorii de bovine, pentru un efectiv de 1,3 milioane de capete. De asemenea, valoarea sprijinului a fost de 350 de lei, prima tranşă, respectiv 145 de lei pentru a doua tranşă.

În ceea ce priveşte prima pe cap de ovine, facem precizarea că APIA va efectua plăţile în cursul zilei de miercuri, 21 ianuarie 2009. Suma de 105 milioane de lei reprezintă prima tranşă pentru prima pe cap de ovină, cuantumul sprijinului fiind de 25 de lei, pentru un efectiv de 5,5 milioane de capete. Crescătorii de ovine urmează să primească şi tranşa a doua, pe măsură ce conturile Agenţiei vor fi alimentate.

Este important de menţionat că, marţi 20 ianuarie, MAPDR a alimentat conturile Agenţiei cu suma de 149,6 milioane lei (44,7 milioane euro), astfel încât vor fi efectuate şi plăţile pentru zonele montane în cadrul măsurii de sprijin financiar pentru zone defavorizate (LFA).

Această măsură face parte din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) şi a fost delegată de Agentia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) către APIA.

Cuantumul sprijinului financiar pentru un hectar este de 50 de euro şi se aplică degresiv în funcţie de mărimea fermei. Finanţarea este asigurată din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală – FEADR (82 la sută)  şi cofinanţarea din bugetul naţional. De aceste fonduri vor beneficia un număr de 227.785 de fermieri care au depus cereri pentru o suprafaţă de 1,3 milioane de hectare.

 

 

DIRECTIA PROMOVARE – COMUNICARE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top