Comunicat de presă – intervenție grâu

20 ianuarie 2009

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) reaminteşte producătorilor agricoli că măsura de intervenţie pe piaţa cerealelor este activă, începând din data de 1 noiembrie 2008, până la 31 mai 2009.

În cadrul acestui mecanism de preluare a cerealelor la intervenţie, potrivit  regulamentelor europene, toţi deţinătorii de stocuri de cereale le pot vinde organismului de intervenţie al statului membru, respectiv Agenţiei de Plăţi în cazul României, la un preţ de intervenţie de 101,31 euro/tonă.

Cerealele pentru care se pot aplica măsuri de intervenţie sunt grâul comun, grâul dur, orzul, sorgul şi porumbul, care îndeplinesc condiţiile cantitative şi calitative specificate în regulamentul R (CE) NR. 687/2008 al Comisiei Europene din 18 iulie 2008.

Astfel, orice deţinător al unei cantităţi de cel puţin 80 de tone de cereale, respectiv 10 tone de grâu dur, poate depune o ofertă la centrele judeţene APIA. Totodată, cerealele trebuie să îndeplinească condiţii referitoare la nivelul maxim admis de substanţe contaminante (micotoxine, resturi de pesticide, metale grele şi de contaminare radioactivă), precizate de legislaţia comunitară.

Ataşat formularului-tip pe care ofertantul îl depune la centrele judeţene APIA, trebuie să  existe  dovada virării în contul APIA a sumelor aferente efectuării analizelor, precum şi copii ale documentelor prin care se poate face verificarea informaţiilor solicitate. În plus, pentru vânzarea porumbului la un preţ de intervenţie, ofertantul trebuie să facă dovada că a constituit o garanţie de 15 euro pe tonă.

Depozitarea cerealelor preluate la intervenţie se face în depozite agreate de APIA din cadrul celor autorizate de Ministerul Agricuturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR) prin DADR judeţene şi cu obligaţia depozitarilor de a păstra nealterate cantităţile şi calităţile cerealelor, în baza unor contracte de depozitare încheiate de aceştia cu APIA.

Până la această dată, APIA a înregistrat o cerere de ofertă a 500 tone de grâu comun şi o cerere de ofertă a 500 tone de porumb. Cele două cereri de ofertare a cerealelor au fost refuzate după verificarea administrativă.

 

Cadrul legal:

– Regulamentul Comisiei (CE) nr. 687/2008 din 18 iulie 2008 prin care se stabilesc procedurile de preluare a cerealelor de către agenţiile de plăţi sau de către agenţiile de intervenţie şi metodele de analiză pentru determinarea calităţii cerealelor;

– Regulamentul Comisiei (CE) nr. 824/2000 prin care se stabilesc procedurile de preluare la intervenţie şi metodele de analiză pentru determinarea calităţii cerealelor (modificat şi completat de Regulamentele Comisiei (CE) nr. 1068/2005 si nr. 1572/2006);

– Regulamentul Comisiei (CE) nr. 884/2006 privind normele detaliate pentru aplicarea Regulamentului Consiliului nr. 1209/2005 referitor la finanţarea din FEGA a măsurilor de intervenţie sub forma operaţiunilor de depozitare publică şi a operaţiunilor de contabilizare a depozitărilor publice de către agenţiile de plăţi ale Statelor Membre;

– Regulamentul (CE) nr. 2131/1993 privind procedurile şi condiţiile de punere în vânzare a cerealelor deţinute de organismele de intervenţie cu modificările şi completările ulterioare.

 

Direcţia Promovare – Comunicare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top