Concursul National de Scenarii – Sectiunea Documentar

cinema1.jpg

Sectiunea Documentar

Status: INACTIV
Depunere pana la: 1.04.2013
Suma maxima: 2.000 USD

Participanti:

Pot participa la acest concurs toate persoanele fizice cetateni romani.

Nu pot participa la acest concurs angajatii HBO Romania, angajatii HBO Central Europe sau colaboratorii HBO Romania, precum si rudele si afinii acestora pana la gradul IV inclusiv.

Perioada de desfasurare:

Inscrierile pentru Concursul National de Scenarii – Sectiunea “DOCUMENTAR” – Editia 2013 urmeaza a se desfasura in perioada 15 februarie 2013 – 1 aprilie 2013, urmand ca pana la data de 21 mai 2013 sa fie anuntati cei trei finalisti “DOCUMENTAR”.

Anuntarea castigatorilor se va face in cadrul Festivalului International de Film Transilvania care urmeaza a se desfasura la Cluj in perioada 31 mai – 9 iunie 2013.

Conditii de participare:

cinemaPentru a putea participa la Concursul National de Scenarii – Sectiunea “DOCUMENTAR” – Editia 2013, scenariile inscrise trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii (cumulate):

 • sa respecte regulile generale de concepere, scriere si editare aplicabile in cazul oricarui scenariu. in acest sens nu vor fi admise in concurs povestiri, scurte scene umoristice (sketch-uri), povestiri care sa contina numai elemente de dialog fara a avea elemente descriptive a actiunii respective, scrisori etc.
 • sa fie originale. Autorul nu se poate inscrie in concurs cu scenarii care sunt fie adaptari, fie preluari ale altor scenarii.
 • sa fie complete.
 • sa nu fi participat sau sa nu fi fost inscrise la una sau mai multe din editiile anterioare ale Concursului National de Scenarii – Sectiunea “DOCUMENTAR” initiat de catre HBO Romania.
 • sa fie scrise in limba romana.

Materiale obligatorii pentru inscriere:

1. sinopsis de 1 (una) pagina in format document – document word (extensie “doc”, “docx”) sau document rich text format (extensie “rtf”), sau document final draft, redactat cu caractere (fonts) times new roman dimensiunea 12, spatiere paragraf 1 ½, sau similar.
2. treatment de 3-6 pagini care sa contina descrierea subiectului, descrierea personajelor (daca este cazul), o motivatie regizorala, precum si consideratii despre stil si abordare vizuala;
3. status-ul proiectului (pe ½ pagina), adica daca se afla in dezvoltare sau in filmare, daca exista acces la personaje, locatii, etc.;
Punctele 1, 2 si 3 vor fi inregistrate pe site intr-un singur document;
4. curriculum vitae al autorului / scenarist si regizor care va avea maximum 2 pagini si va indeplini conditiile tehnice mentionate la pct. 1, alaturi de filmografie pe maxim 1 (una) pagina, daca aceasta exista.

Organizatorii urmaresc in special proiectele bazate pe o idee provocatoare, originala, capabila sa starneasca controverse si dezbateri.

Materialele obligatorii trebuie sa contina detalii despre:

 • durata filmului: minim 52 minute si maxim 90 minute
 • genul documentarului (social, istoric, etc.)
 • buget, plan financiar – daca exista

In plus se vor mai putea solicita de catre Organizator, dar numai de la finalisti si numai in masura in care exista, materiale auxiliare precum:
1. trailer (maxim 4 minute)
2. fotografii din locatii, ale personajelor, etc.
3. orice alta documentatie in sprijinul proiectului.

Mecanismul de inscriere

In vederea inscrierii la Concursul National de Scenarii, Editia 2013, autorul scenariului va trebui sa-si creeze cont de utilizator pe pagina de web a Organizatorului (www.hbo.ro) si sa acceseze pagina de web www.hbo.ro/concursscenarii, unde va completa informatiile obligatorii solicitate pe aceasta pagina. Pentru a putea inscrie un scenariu in concurs trebuie completate toate informatiile solicitate de site-ul Organizatorului (www.hbo.ro) la inregistrarea ca utilizator.

In cazul in care un concurent este declarat castigator, acesta trebuie sa puna la dispozitia organizatorilor date corecte privind contul si banca, codul IBAN si numele titularului, precum si o copie de buletin, pentru punerea in posesie a premiului.

Nota importanta! Organizatorul nu isi asuma niciun fel de raspundere pentru informatiile si datele incomplete sau completate in mod eronat de catre participanti.

Pe langa scenariu, participantii trebuie sa-si incarce si Curriculum Vitae-ul.

Inscrierea in concurs se va putea realiza prin depunerea scenariului cu ajutorul operatiunii de “inscrie-te” disponibila pe pagina respectiva de web, precum si a Curriculum Vitae-ului.

Scenariul inscris in concurs va trebui sa fie editat in format electronic.

Premiile concursului

Premiile oferite de catre HBO Romania in cadrul Concursul National de Scenarii Sectiunea “DOCUMENTAR” sunt urmatoarele:

 • “Premiul HBO pentru cel mai bun scenariu de Film Documentar” este in valoare de 2000 USD. In cazul in care scenariul declarat castigator este realizat de mai multi autori, premiul oferit urmeaza a fi impartit in mod egal intre acestia.
 • “Premiul HBO – 3 zile la TIFF” va fi oferit celor 3 (trei) finalisti ai Sectiunii “DOCUMENTAR” si consta in urmatoarele:
 1. Cazare gratuita in Cluj pe parcursul ultimelor 3 zile ale Festivalului International de Film Transilvania, editia 2013. (TIFF va avea loc in perioada 31 mai – 9 iunie 2013)
 2. Asigurarea transportului (cu tren sau autobuz) in mod gratuit pe ruta: localitatea de domiciliu a autorului – Cluj si retur.

In cazul in care scenariul este realizat de mai multi autori, sponsorul va facilita deplasarea gratuita a fiecaruia dintre acestia pe traseul: localitatea de domiciliu a fiecarui autor – Cluj si retur. Transportul este gratuit numai pentru participantii care au domiciliul pe teritoriul Romaniei.

 • Acces gratuit la toate proiectiile ce vor fi difuzate in cadrul Festivalului International de Film Transilvania, editia 2013.
 • Asigurarea invitatiilor de tip VIP pentru toate evenimentele care vor avea loc in zilele respective in cadrul Festivalului International de Film Transilvania, editia 2013.

Sursa: HBO
Finantator: Asociatia Pentru Promovarea Filmului Romanesc

DOCUMENTATIE

Puteti descarca urmatoarele documente utile:

Regulament

[caseta-final-fise]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.