Consiliul Judetean Satu Mare a devenit membru in patru GAL-uri pentru a-i sprijini pe micii fermeri

tineri_fermieri.jpg

satu-mareConsiliul Judetean Satu Mare a devenit membru asociat in cele patru Grupuri de Actiune Locala (GAL) din judet, scopul fiind de a sustine activitatea acestora in vederea atragerii de fonduri europene, dar si de a infiinta centre de depozitare, de prelucrare si valorificare a produselor agricole obtinute de fermieri. Un alt scop al acestui demers este acela de a sustine GAL-urile in activitatea de negociere cu marile lanturi de magazine.

Presedintele CJ Satu Mare, Adrian Stef, a declarat ca prin aceasta asociere institutia va achita anual o suma de 150.000 de lei fiecarui GAL, pentru asigurarea fluxului financiar necesar implementarii fiecarei strategii si implicit a proiectelor.

“Am decis ca devenim membri asociati in GAL-uri, principalul nostru obiectiv este sa sprijinim functionarea GAL-urilor cu o cotizatie de 150.000 de lei, ceea ce inseamna ca in fiecare an noi vom plati aceasta cotizatie. (…) Care este obiectivul nostru principal? Sprijinim procesul de absorbtie a fondurilor europene. Noi vrem sa ne urmarim un obiectiv si anume infiintarea de centre de colectare, depozitare, prelucrare si valorificare a produselor agricole. Este un lucru esential si un sprijin mare pentru micii fermieri. Este o conditie sa existe in aceste ghiduri care vor fi creionate, care sunt in lucru in momentul de fata, aceasta axa unde putem aplica pentru aceste centre“, a declarat Adrian Stef.

Potrivit acestuia, conducerile celor patru GAL-uri, respectiv Zona Satmarului, Sud Vest, Tara Oasului si Somes-Codru, au deja o situatie clara cu producatorii agricoli si stiu ce astfel de centre s-ar putea realiza.

Conducerile GAL-urilor au o evaluare, au facut o munca de teren, au o situatie clara cu ce produse sunt in fiecare zona si cam care este nevoia, care este capacitatea acestui centru, de ce ar fi nevoie in fiecare zona. Astfel venim cu un sprijin clar pentru micii fermieri, pentru economia judetului Satu Mare si de fapt, prin acest lucru reusim sa corelam pe urma o negociere. Aceste centre vor putea negocia impreuna cu lanturi mari din tara, punand ca oferta o cantitate mai mare de produse, indiferent care ar fi ele“, a spus Stef.

Fiecare din cele patru GAL-uri a atras, in perioada 2007-2013, pe vechea strategie, circa 2,5 milioane euro, urmand ca suma alocata sa creasca. “Prin intermediul celor patru GAL-uri care functioneaza in judetul Satu Mare am atras fonduri nerambursabile de aproape 10 milioane euro. In perioada urmatoare, 2014-2020, dupa calculele noastre, o sa avem la dispozitie peste 15 milioane de euro. Forma asociativa in judetul Satu Mare nu este rezolvata, avem carente si in serviciile sociale si ne-am inteles ca in perioada urmatoare sa facem niste proiecte pilot care o sa functioneze si, prin multiplicare, in urmatoarea perioada o sa avem mai multe asemenea unitati”, a declarat si Toga Istvan, managerul GAL Sud Vest.

Sursa: www.administratie.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.