CIO-SUERD logo– unda verde pentru formarea de consortii si generarea de proiecte

Cu ocazia Forumului organizat de Primaria Viena, Asociatia Oraselor din Austria, TINA Viena, Consiliul Oraselor si Regiunilor Dunarii (CODCR) si DG Regio-Comisia Europeana, la sediul Municipalitatii Viena, in perioada 9-10 decembrie 2013, la care a participat si o delegatie din partea CLDR – Platforma Comunitatilor Locale Riverane Dunarii din Romania, au fost puse bazele Platformei Urbane a Regiunii Dunarii, initiativa destinata sa sprijine organismele de implementare a Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD) si Comisia Europeana in directia unei „guvernante pe mai multe niveluri” si sa serveasca drept Partener Strategic al guvernelor nationale in procesul de aplicare a Strategiei.

Prin apelul supus dezbaterii si prezentat in mod oficial in cadrul lucrarilor de purtatorul de cuvant al CODCR, Ivo Gonner – Primarul Orasului Ulm (Germania), se mentioneaza ca fondarea Platformei Urbane a Regiunii Dunarii va realiza o extindere sistematica a cooperarii intre metropolele si orasele danubiene printr-un schimb de informatii, experti si bune practici, prin studii comune, conferinte si strategii, avand in centrul lor transpunerea in practica a SUERD. In acelasi text, se arata ca acest proces de cooperare mult mai stransa va fi posibil printr-o colaborare cu Grupul de Lucru al Regiunilor Dunarii (ARGE) si cu celelalte retele urbane sau structuri asociative ale municipiilor si oraselor din Statele Membre SUERD, pe baza unei platforme electronice monitorizata de reprezentantii alesi ai acesteia (Comitetul de Monitorizare) si a unui Secretariat, localizat la Viena. Miza finala a intregului demers este realizarea dezideratului enuntat de Comisia Europeana ca bazinul riveran al Dunarii sa devina o veritabila regiune a secolului XXI, mult mai sigura si mai increzatoare, una dintre cele mai atractive din Europa.

Reuniunea s-a bucurat de prezenta si mesajele-cheie ale unor personalitati precum: Comisarul European pentru Dezvoltare Regionala. Johannes Hahn, Primarul General al Vienei, Michael HAUPL; Presedintele CODCR, Petre Langer; Directorul pentru Relatii Internationale al Primariei Viena, Matti Ollinkari; Primarul Bratislavei, Milan Ftacnik; Coordonatorul Ariei Prioritare 10, Kurt Puchinger; Secretarul General al Consiliului Municipalitatilor si Regiunilor Europene, Frederich Vallier; Primarul Municipiului Bucuresti, Sorin Oprescu.

In interventia sa din cadrul Mesei Rotunde a primei zile, reprezentantul Platformei CLDR Romania, Sever Avram, Presedinte Executiv al Fundatiei EUROLINK-Casa Europei, a insistat in mod special asupra provocarilor si dificultatilor legate de transpunerea SUERD in zona Romaniei si Bulgariei, prezentand un set de recomandari si propuneri concrete de imbunatatire a procesului, rezultate in urma desfasurarii recentului Dialog Financiar Dunarean si a Conferintei de Transfer a Bunelor Practici de la Bucuresti. Scopul principal urmarit ar fi acela de a se reusi o interconectare mai buna intre partenerii si beneficiarii potentiali de finantare si cei care sunt responsabili de gestionarea programelor respective de finantare. Dificultatea bancabilizarii proiectelor dunarene se loveste de un obstacol suplimentar legat de slaba interactiune cu sistemul financiar-bancar si absenta unei scheme de garantare a creditelor bancare pe care Guvernul sa o sprijine pentru ca bancile comerciale sa se poata implica in sustinerea acestor proiecte, inca din etapa de elaborare a studiilor de fezabilitate.

In concluzie, insasi derularea Forumului a reprezentat in sine un succes si o impulsionare a unor proiecte curente sau potentiale, dar a scos in evidenta si aspecte care nu sunt inca pe deplin elucidate sau rezolvate. De pilda, recomandarea Comisarului European Hahn, privind alocarea prin bugetul de stat a unui procent de 5% pentru a se putea sustine tehnic formarea de consortii si prefinantarea unor proiecte nu a fost inca pusa in aplicare in mod expres in Romania. De asemenea, cresterea gradului de receptivitate din partea autoritatilor centrale de gestiune, in special legat de problematica finantarii initiale, propusa de Forumul Societatii Civile a Dunarii, ramane in continuare un deziderat neimplinit, atat la nivel national, cat si pan-european. Cu toate acestea, printr-un lobby inter-institutional mult mai concertat, majoritatea preopinentilor au apreciat ca relansarea economica si sociala prin SUERD ar putea fi cu putinta, in masura in care va exista un veritabil transfer de bune practici, cat si spatiul unei armonizari administrative, decizionale si in domeniul „reformei spatiale” in bazinul dunarean.

Pentru informatii suplimentare, cat si pentru initierea unor noi demersuri si proiecte, cei interesati se pot adresa in scris Secretariatului Platformei CLDR, cat si al Catedrei Internationale Onorifice „Jean Bart”, la adresa [email protected].

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top