Noi reglementari PNDR: Plati in avans de pana la 50% din valoare investitiilor, plus rambursarea TVA catre beneficiari

masura-421-pndr.jpg

planta-agriculturaGuvernul a stabilit, in ultima sedinta, noi facilitati pentru beneficiarii PNDR si POP. Astfel, a fost aprobata o Ordonanta de urgenta care modifica si completeaza OUG nr.74/2009 privind gestionarea fondurilor comunitare nerambursabile pentru dezvoltare rurala si pescuit.

Principalele modificari vizeaza urmatoarele aspecte:

  • cresterea sumelor acordate in avans pentru investitiile din PNDR, de la un procent de pana la 20%, la un plafon de maxim 50%. Aceasta reglementare este in concordanta cu Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 679/2011, care stipuleaza ca, in contextul crizei economice si financiare, plafonul maxim de 50% pentru platile in avans pentru investitii, admis initial ca o exceptie numai pentru perioada 2009 – 2010, trebuie mentinut pana la sfarsitul perioadei de programare 2007 – 2013.
  • dupa depunerea ultimei cereri de plata de catre beneficiarii publici, APDRP urmeaza sa vireze beneficiarului public contravaloarea taxei pe valoarea adaugata aferenta cheltuielilor declarate eligibile, intr-un cont de disponibil distinct, deschis pe numele beneficiarului public la unitatile teritoriale ale Trezoreriei Statului. In prezent, beneficiarii publici se afla in imposibilitate de a efectua plata facturilor reprezentand contravaloarea bunurilor/prestarilor de servicii/lucrarilor executate emise de catre contractori.
  • executivul mai pune la dispozitia beneficiarilor finali selectati de FLAG-uri (grupuri de actiune locala pentru pescuit) schema de garantare din cadrul Programului Operational de Pescuit. Astfel, pentru proiectele de investitii ale beneficiarilor selectati de FLAG-uri pot fi garantate creditele, accelerandu-se in acest fel implementarea acestor proiecte finantate in cadrul axei 4 a POP.

Sursa: Ministerul Agriculturii

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.