Consultare publica europeana privind cerintele minime de calitate ale apelor reutilizate in UE

consultare-publica.jpg

Comisia Europeana a deschis pana la 27 ianuarie 2017 o “Consultare publica privind optiunile de politica pentru stabilirea unor cerinte minime de calitate aplicabile in cazul apelor reutilizate in Uniunea Europeana”.

  • Obiectivele consultarii sunt:
    colectarea de informatii si date care nu pot fi gasite prin consultarea unor documente sau a altor surse in ceea ce priveste beneficiile reutilizarii apei si obstacolele care impiedica dezvoltarea acestei practici in Uniunea Europeana,
  • informarea si colectarea de reactii cu privire la eventualele cerinte minime de calitate aplicabile in cazul apelor reutilizate in Uniunea Europeana.

Context:
Rolul potential al reutilizarii apelor uzate tratate ca o sursa alternativa de aprovizionare cu apa este in prezent bine recunoscut si integrat in cadrul international, european si national.  Obiectivul strategic de dezvoltare durabila privind apa al ONU (SDG 6) vizeaza in mod specific o crestere substantiala a reciclarii si reutilizarii in conditii de siguranta la nivel global pana in 2030. Reutilizarea apei este o arie prioritara in Planul de Implementare Strategic al Parteneriatului European pentru Inovare privind apa, iar maximizarea reutilizarii este un obiectiv specific in Comunicarea Comisiei „Plan pentru salvgardarea resurselor de apa ale Europei”. Miza reutilizarii apei este foarte mare in contextul schimbarilor climatice, de-a lungul ultimilor treizeci de ani, perioadele de seceta au crescut dramatic in numar si intensitate in UE si cel putin 11% din populatia europeana si 17% din teritoriul sau au fost afectate de deficitul de apa pana in prezent.

Europa isi poate dezvolta capacitatea de a face fata deficitului de apa si secetei daca reutilizeaza pe scara mai larga apele uzate tratate, in special in agricultura, in industrie si in mediul urban. In prezent, cea mai mare parte a apelor uzate provenind de la statiile de tratare a apelor urbane reziduale sunt evacuate in corpurile de apa, potentialul solutiilor de reutilizare a apei nefiind exploatat. Exista voci, potrivit Comisiei Europene, care afirma ca acest lucru ar putea avea drept cauza lipsa standardelor comune in materie de mediu/sanatate care sa se aplice apei refolosite peste tot in UE, precum si posibilele obstacole in calea liberei circulatii a produselor agricole irigate cu apa refolosita.

Domenii de actiune: agricultura, IMM-uri, mediu, sanatate publica, industrie si antreprenoriat, siguranta alimentara, etc.

Chestionarul consultarii in limba romana este disponibil si poate fi completat numai online aici.
 
Intrebarile referitoare la aceasta consultare trebuie adresate direct Comisiei Europene Directia Generală Mediu – Unitatea C1 [email protected].  
 
Din motive de transparenta, organizatiile si institutiile interesate sa participe sunt rugate sa se inscrie in Registrul de Transparenta al UE si sa subscrie la codul sau de conduita, in cazul in care acest lucru nu a fost facut deja pentru alte situatii. Detalii in limba romana aici.

In aceste conditii, contributia va fi inregistrata ca punctul de vedere oficial al organizatiei. In caz contrar, daca organizatiile nu doresc sa comunice informatii privind interesele pe care le reprezinta, punctul lor de vedere va fi inregistrat ca un raspuns individual.

Sursa: UNCJR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top