Consultare publica privind evaluarea cadrului UE pentru strategiile nationale de integrare a romilor

12-300x200.jpg

Comisia Europeana a deschis, pana la 25 octombrie 2017, o consultare publica privind evaluarea cadrului UE pentru strategiile nationale de integrare a romilor pana in 2020. Prin aceasta initiativa, Comisia Europeana isi propune sa colecteze opiniile partilor interesate cu privire la realizarile si provocarile asociate celor 7 ani de punere in aplicare a Cadrului UE pentru strategiile nationale de integrare a romilor, mai concret, opiniile legate de politica europeana si nationala in domeniu, precum si instrumentele juridice si de finantare care au fost mobilizate pentru combaterea discriminarii si promovarea integrarii romilor.

Status: Activ
Depunere: 25 octombrie 2017
Buget:

Obiectivul consultarii

Obiectivele UE de integrare a romilor ar trebui sa vizeze, in functie de dimensiunile populatiei rome, patru domenii esentiale : accesul la educatie, ocuparea unui loc de munca, servicii medicale si locuinte . Aceste standarde minime ar trebui sa se bazeze pe indicatori comuni, comparabili si fiabili. Atingerea acestor obiective este importanta pentru ca ar ajuta statele membre sa atinga obiectivele globale ale Strategiei Europa 2020.

– Accesul la educatie: garantarea faptului ca toti copiii romi termina cel putin ciclul primar de invatamant

Rezultatele scolare ale romilor sunt mult mai slabe decat in restul populatiei, existand insa diferente de la un stat membru la altul[17].

Cu toate ca frecventarea invatamantului primar este obligatorie in toate statele membre, acestea au sarcina de a se asigura ca accesul la invatamantul primar este disponibil pentru toti copiii la varstele obligatorii. Conform celor mai fiabile date disponibile in Ancheta asupra fortei de munca din 2009[18], in medie, in UE, 97,5 % din copii termina ciclul primar de invatamant.

Sunt invitate sa participe, prin completarea unui chestionar, urmatoarele tipuri de entitati sau parti interesate:

  • organizatiile care reprezinta autoritatile nationale, locale, regionale si municipale si alte entitati publice sau mixte,
  • punctele nationale de contact pentru romi,
  • diferitele autoritati administrative,
  • organizatiile neguvernamentale europene (si filialele lor), nationale, regionale si locale (rome si pro-rome),
    organizatiile internationale, institutiile active in domeniul integrarii romilor din tarile UE si din tarile candidate la aderare,
  • institutele de cercetare si institutiile din mediul academic,
  • organizatiile care reprezinta biserici si comunitati religioase,
  • angajatori, intreprinderi, organisme si asociatii profesionale, dar si cetateni care, in general, isi manifesta interesul fata de aceasta politica.

Grup-tinta

Invitam toti cetatenii (de etnie roma sau de alta etnie) si toate organizatiile, intreprinderile si institutiile interesate de integrarea romilor sa participe la aceasta consultare. Ne intereseaza in mod special contributiile din partea:

  • organizatiilor care reprezinta autoritatile nationale, locale, regionale si municipale si alte entitati publice sau mixte
  • punctelor nationale de contact pentru romi
  • autoritatilor administrative
  • organizatiilor neguvernamentale umbrela de la nivelul UE (rome si pro-rome), inclusiv ale retelelor acestora care activeaza in tarile UE si/sau in tarile candidate la aderare, precum si din partea organizatiilor neguvernamentale nationale, regionale si locale (rome si pro-rome)
  • organizatiilor internationale, institutiilor active in domeniul integrarii romilor din tarile UE si din tarile candidate la aderare
  • institutelor de cercetare si institutiilor din mediul academic
  • organizatiilor care reprezinta biserici si comunitati religioase
  • angajatorilor, intreprinderilor, organismelor si asociatiilor profesionale si ale cetatenilor care si-au manifestat, in general, interesul fata de aceasta politica

Rezultate concrete

Punerea in aplicare si reusita strategiilor nationale de integrare a romilor vor depinde foarte mult de alocarea eficace si suficienta a resurselor nationale. Desigur, doar fondurile UE nu pot rezolva situatia romilor, insa Comisia reaminteste faptul ca fonduri UE de pana la 26,5 miliarde € sunt in prezent programate pentru a sprijini eforturile statelor membre in domeniul incluziunii sociale, inclusiv pentru a sprijini eforturile de ajutare a romilor[37].

In aprilie 2010, Comisia[38] a invitat statele membre sa se asigure ca instrumentele financiare ale UE existente, in special fondurile structurale si Fondul european agricol pentru dezvoltare rurala, sunt accesibile romilor. Consiliul a sprijinit aceasta abordare in iunie 2010[39]. Cu toate acestea, majoritatea statelor membre nu folosesc inca suficient fondurile UE disponibile pentru a raspunde nevoilor romilor.

Realizarea de progrese in cadrul perioadei de programare in curs (2007-2013) …

  • Pentru a depasi problemele in dezvoltarea unor strategii adecvate si a unor masuri eficiente pentru a le pune in aplicare in cazul in care acestea exista, statele membre sunt invitate sa isi modifice programele operationale cofinantate prin fondurile structurale si Fondul european agricol pentru dezvoltare rurala pentru a sprijini mai bine proiectele care vizeaza romii si pentru a le alinia la strategiile proprii de integrare a romilor.
  • Comisia va analiza impreuna cu statele membre modificarile aduse programelor operationale pentru a raspunde nevoilor noi, a simplifica implementarea acestora si a accelera punerea in practica a prioritatilor, inclusiv prin utilizarea abordarii integrate in materie de locuinte prevazuta de Regulamentul modificat privind Fondul european de dezvoltare regionala[40]. Comisia va examina rapid cererile de modificare a programelor care au legatura cu strategiile nationale de integrare a romilor.

Comisia se angajeaza sa sprijine, la nivel regional si national, eforturile acestor tari de a imbunatati incluziunea sociala si economica a romilor, prin:

– imbunatatirea furnizarii de asistenta in cadrul Instrumentului de asistenta pentru preaderare in sensul unei programari nationale si cu beneficiari multipli, strategice si orientate spre rezultate, cu accent pe o abordare sectoriala a dezvoltarii sociale. Comisia implementeaza sau planifica in prezent proiecte cu o valoare totala de peste 50 de milioane €, care ar putea sa fie folosite in totalitate sau in parte si in beneficiul comunitatilor de romi;

– consolidarea implicarii societatii civile prin incurajarea dialogurilor institutionalizate cu reprezentantii romilor pentru ca acestia sa se implice si sa-si asume responsabilitati in formularea, punerea in aplicare si monitorizarea politicilor la nivel regional, national si local;

– monitorizarea stransa a progreselor inregistrate de fiecare tara in ceea ce priveste situatia economica si sociala a romilor si prezentarea anuala a concluziilor sale in cadrul rapoartelor privind progresele inregistrate in procesul de extindere.

DOCUMENTATIE

Website-ul programului

Ghidul solicitantului

Fisa de inscriere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top