Consultare publica privind posibile actiuni ale UE pentru abordarea dificultatilor legate de accesul la protectia sociala pentru toate formele de ocupare a fortei de munca

competitivitate-proiecte.jpg

Comisia europeana a deschis pana la 15 ianuarie 2018 o consultare publica privind ocuparea fortei de munca si protectia sociala. Initiativa insoteste „Pilonul european al drepturilor sociale prezentat in 26 aprilie 2017”.

Scop

In timpul consultarii publice cu privire la Pilonul european al drepturilor sociale (PEDS)1, numerosi respondenti din randul partilor interesate si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu obstacolele cu care se confrunta persoanele cu contract de munca atipic si lucratorii independenti in accesul la protectia sociala (de exemplu, prestatii de somaj, prestatii de boala, pensii de invaliditate, pensii etc.) si la serviciile de ocupare a fortei de munca (de exemplu, formare sau orientare profesionala).

In programul de lucru al Comisiei pentru 2017 a fost inclusa, ca raspuns la aceste reactii de ingrijorare, o initiativa privind accesul la protectia sociala („Access to social protection”)2. Prezenta consultare isi propune sa colecteze si alte opinii ale partilor interesate cu privire la dificultati, optiuni, efecte, precum si la dezvoltarea si implementarea unei game de posibile instrumente la nivelul UE, care ar putea fi utilizate pentru elaborarea initiativei mentionate mai sus.

In conformitate cu dispozitiile tratatului, Comisia a lansat o consultare cu partenerii sociali europeni pentru a afla opiniile acestora cu privire la posibilele directii de actiune la nivelul Uniunii Europene. Consultarea s-a incheiat la 23 iunie 2017. Partenerii sociali nu au fost de acord sa intre in negocieri directe cu privire la chestiunile abordate in timpul consultarii.

Grup tinta

Publicul larg si toate partile interesate, in special organizatiile care au un interes in aspectele ce tin de protectia sociala, precum: guvernele, autoritatile publice, societatile comerciale.

Sursa: UNCJR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.