Contracte de 5 milioane de euro semnate pentru reabilitarea termică a unor blocuri de locuinţe din județul Hunedoara

Fonduri-europene-Pixabay_0.jpg

Primarii din Deva, Petroşani, Simeria şi Petrila au semnat pe 6 februarie, la Deva, zece contracte cu finanţare europeană, în valoare totală de aproape 5 milioane de euro, pentru reabilitarea termică a unui număr de 20 de blocuri de locuinţe din oraşele pe care le conduc, dar şi a unui proiect de reabilitare a Colegiului Tehnic “Constantin Brâncuşi” din Petrila.

“Este o componentă (de finanţare, n.r.) la care Comisia Europeană ţine foarte mult, componentă care va rămâne, şi în continuare, foarte consistent finanţată şi atent monitorizată pentru că ea, în final, trebuie să reducă carbonul (emisiile de carbon, n.r.) cu un procent semnificativ la nivel de UE”, a declarat directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Vest, Sorin Maxim, prezent la ceremonia de semnare a contractelor de finanţare.

Potrivit acestuia, prin reabilitarea termică a clădirilor se urmăreşte, în prezent, la nivel european, o reducere cu 20% a emisiilor de carbon, în paralel cu o scădere a valorii facturilor la încălzirea locuinţelor cuprinsă între 30 şi 40%.

De aceea, lucrările stabilite în proiecte sunt mult mai complexe şi includ, pe lângă partea de anvelopare a blocurilor şi alte operaţiuni cum sunt cele de refacere a acoperişurilor, a iluminatului pe scară sau chiar consolidări ale construcţiilor, dacă este cazul.

La rândul lor, primarii prezenţi la semnarea contractelor au menţionat că finanţările primite în cadrul acestui gen de proiecte sunt importante pentru că reduc sumele pe care oamenii trebuie să le achite la încălzire, dar şi pentru că permit proprietarilor de apartamente să-şi refacă faţadele blocurilor, contribuind, în egală măsură, la dezvoltarea pieţei de servicii în economia locală. “Sunt proiecte cu un beneficiu direct asupra oamenilor, prin faptul că scade valoarea facturii la încălzire, dar şi schimbă imaginea oraşului, în paralel cu dezvoltarea industriei de materiale de construcţii”, a spus primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob-Ridzi.

În ceea ce priveşte finanţarea proiectelor, fondurile europene asigură 60 % din suma necesară, asociaţiile de proprietari 25%, iar primăriile 15% din bani.

Sursa: Administratie.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.