Controale ex post

posdru-control1.jpg

Pana in momentul de fata sunt aproximativ 2500 de proiecte in derulare si o parte care sunt finalizate. O  prevedere din contractul de finantare va genera una dintre cele mai importante probleme beneficiarilor care au implementat proiecte finantate din POSDRU, referindu-ne aici la sustentabilitatea proiectelor dupa finalizarea perioadei de implementare.

Contractul de finantare este in vigoare pana in 2021, iar pe viitor cu siguranta se vor realiza o serie de controale care vor viza exclusiv sustenabilitatea rezultatelor proiectului. Din intalnirile cu universitati, sindicate, patronate, foarte multi spuneau ca nu sunt dispusi sa sustina proiectul dupa finalizarea acestuia. Credem ca AMPOSDRU si OIR-urile vor avea extrem de mult de munca la controalele de tip ex post doarece beneficiarii, pe langa faptul ca nu sunt pregatiti pentru un astfel de control, nici macar nu percep consecintele unui astfel de control. De ce suntem in situatia asta … cu siguranta aici este vina clara a beneficiarilor care ar trebui sa fie constienti de faptul ca si-au asumat niste conditii care au aplicabilitate inclusiv dupa finalizarea perioadei de implementare.

Nu putem sta pasivi, fara sa va semnalam ambiguitatea conceptului de sustenabilitate, asa cum este el descris in ghidul solicitantului:

  • Nu este facuta clar distinctia intre proiect aducator de venit sau proiect aducator de profit;
  • Nu se explica foarte clar sinergia dintre principiul abordarii  integratoare si conceptul de sustenabilitate;
  • Nu se stie exact cum se probeaza transferabilitatea rezultatelor si care este legatura acesteia cu sustenabilitatea proiectului.

Toate acestea constituie prevederi ale ghidului solicitantului care vor fi integrate in controalele de tip ex-post si vor da mari batai de cap beneficiarilor.

Benficiarii POSDRU sunt constienti de astfel de control? Stiu ei ce ii asteapta dupa finalizarea proiectelor pe care le implementeaza?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.