Calendarul intarzierilor la Iasi in proiectele din bani europeni

drumuri.jpg

Sapte santiere deschise in judetul Iasi din bani europeni sunt pe lista neagra. Zeci de drumuri, scoli speciale sau spatii de agrement ar fi trebuit finalizate in acest an potrivit angajamentelor luate de sefii Primariei si ai judetului la semnarea contractelor de finantare.

Pentru ca nu au fost in stare sa inchida santierele la timp, oficialii au cerut prelungirea proiectelor cu perioade intre 9 si 25 de luni. Investitii de zeci de milioane de euro sunt tergiversate, in timp ce sefii gasesc scuze la orice pas. Acestia dau vina fie pe constructorul care nu-si face treaba, desi acesta a fost contractat in urma unei licitatii organizate tot de ei, fie pe birocratia in acordarea de avize pentru inceperea lucrarilor. Practic, in acest moment, aproape toate proiectele europene derulate de cele doua institutii iesene sunt in prelungiri.

Cea mai mare perioada a fost solicitata de sefii CJ, respectiv 25 de luni. Acestia au intampinat probleme la executia modernizarii pe drumul Iasi-Botosani, care, la un an si jumatate de la atribuire catre firma Euroconstruct, era executat doar in proportie de 19%. Sefii CJ au solicitat luna trecuta rezilierea contractului, iar constructorul a actionat in instanta institutia. Procesul blocheaza lucrarile pe acest drum, iar oficialii judeteni au estimat ca vor putea termina lucrarile pana in ianuarie 2015. Din cauza licitatiei pentru executia lucrarilor la acest drum, CJ a fost amendat cu 5,8 milioane de lei, iar acum institutia se judeca cu reprezentantii Ministerului Dezvoltarii care au aplicat sanctiunea.

Tot din cauza unei firme au fost prelungite si lucrarile la DJ248 Iasi-Vaslui. Constructorul nu si-a respectat angajamentele, a fost reluata licitatia, iar acum se estimeaza ca proiectul va fi terminat pana in octombrie 2013. CJ mai are prelungit si proiectul de reabilitare si modernizare a scolilor speciale din judet, care va fi gata cel mai devreme in iulie 2013.

Si Primaria Iasi a solicitat prelungiri ale contractelor derulate cu fonduri europene. Proiectele la Zona de Agrement Ciric, dar si la retele de drumuri din Iasi trebuiau finalizate in acest an. Acestea au fost prelungite pana in 2013. “Din cauza licitatiei ingreunate s-a prelungit termenul la Centrul Tehnologic Regional pe care il vom amenaja in CUG. Valoarea proiectului este de 18, 2 milioane de lei din care 6,6 milioare reprezinta finantare nerambursabila. La Ciric am asteptat noua luni un aviz de mediu, desi acesta se elibereaza, in mod normal, in 30 de zile“, a spus Sebastian Buraga, purtatorul de cuvant al Primariei Iasi.

Proiectele ar mai putea sufieri si alte prelungiri. Oficialii Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est au precizat ca “in conditiile unor motivatii intemeiate, orice beneficiar de finanatare REGIO poate prelungi perioada de implementare a proiectului prin act aditional pana la data finalizarii programului, respecitv 31 iulie 2015“, dar fara a creste valoarea finantarii nerambursabile.

Perioadele de intarziere ale proiectelor

1. Reabilitarea DJ 282 Iasi-Botosani, proiect al CJ prelungit pana in ianuarie 2015;
2. Modernizare DJ248 Iasi-Vaslui, proiect al CJ prelungit pana in octombrie 2013;
3. Reabilitare si dotare scoli speciale, proiect al CJ prelungit pana in iulie 2013;
4. Amenajare zona de agrement Ciric, proiect al Primariei prelungit pana in februarie 2013;
5. Construire Centru Tehnologi Regional, proiect al Primariei prelungit pana in aprilie 2013;
6. Dezvoltare retea rutiera zona cultural-istorica, proiect al Primariei prelungit pana in iulie 2013;
7. Dezvoltare axa de transport est-vest, proiect al Primariei prelungit pana in august 2013.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.