Controverse pe subventiile agricole: se egaleaza sau nu cu cele primite de fermierii din Occident?

agricultura-asociere.jpg

Specialistii in agricultura au dubii ca anul acesta subventiile agricole vor ajunge la nivelul celor platite fermierilor din Occident.

„Eu cred ca pentru un produs, de exemplu carne de pui sau de vita, subventia pe care o acorda statele membre ale UE pe suprafata de teren agricol sau pe cap de animal este mult mai mare in strainatate decat putem noi asigura in Romania, ceea ce inseamna ca pretul de cost obtinut pentru un kilogram de salam, un kilogram de pui sau orice alt¬ceva este mult mai mic decat il obtine un roman fara o subventie consistenta sau macar egala cu competitia. Eu sunt convins ca mai sunt si alte subventii, cum sa le spunem… colaterale, care se regasesc in pretul de cost“, a declarat Ioan Dirzu, fost sef al Albalact.

Subventiile alocate fermierilor romani vor ajunge in 2016 la nivelul celor pe care le primesc celelalte state membre ale UE, afirma ministrul agriculturii, Achim Irimescu, o veste pe care specialistii din agricultura o privesc cu rezerva.

Aceste subventii au fost negociate inainte de aderarea la UE, cand tarile nou-intrate in Uniune au primit doar o parte a subventiei directe acordate agriculturii vest-europene, incepand cu o cota de 25%. „In 2002 mi s-a comunicat ca toti cei care vor adera de acum inainte din Europa Centrala si de Est primesc o subventie de 25%. Eu am intrebat, dar daca ar adera Elvetia? Au zis: Nu, domnule, ca ei au alte preturi, voi aveti alte avantaje: forta de munca ieftina, terenuri ieftine, si atunci ni s-a aplicat gradual subventia. Noi am plecat cu 25% si in 2016 ajungem la 100%“, a declarat Irimescu.

In tarile UE in care subventia se acorda la hectar, si nu pe ferma, medie europeana este 265 de euro pe hectar, potrivit ministrului agriculturii, fata de 170 euro cat este subventia medie pe hectar pe care fermierii romani o incaseaza pentru 2015, conform reprezentantilor Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA). Aceste diferente intre subventiile acordate se reflecta in preturile de cost ale alimentelor si astfel se explica cum de unele produse din import sunt mai ieftine decat cele fabricate local, explica deputatul PSD Ioan Dirzu.

„Celelalte tari au fost probabil mai abile“ – explicatia lui Nicolae Horumba, directorul general adjunct APIA pentru diferentele dintre subventiile acordate in tarile UE.

„Asa cum si domnul ministru (Achim Irimescu – n. red) a mai declarat, si sunt adeptul ideii respective, celalalte tari au fost probabil mai abile, mai bine fundamentate atunci cand au stabilit schemele de plata pentru care vor sa aplice. Noi am stabilit ca avem o multitudine de scheme de plata. In ceea ce priveste cel putin sprijinele cuplate, mie mi se pare ca sunt multe si am fi putut sa optam, spre exemplu, spre modelul adoptat de Germania cu mai putin sprijin cuplat“, a declarat Nicolae Horumba, directorul general adjunct APIA.

Cand Romania a negociat subventiile s-a luat in calcul productia medie realizata intre anii 1998-2002, o perioada cu productii medii destul de mici. De atunci nu s-a mai renegociat sprijinul financiar acordat fermierilor, chiar daca productia tarii s-a redresat in ultimii ani. In 2007, dupa aderarea Romaniei la UE, subventia medie pe hectar era in jur de 100 de euro si a crescut gradual pana la 170 de euro, cat este subventia medie in prezent.

Daca pentru o tona de produs, Europa acorda atatia euro, Romania care are o productie medie mica primeste atatia euro, de aici toata tarasenia. Practic noi am fost sanctionati la modul in care am negociat, pentru ca noi nu trebuia sa negociem pe productie, trebuia sa negociem pe suprafata“, a spus Toma Adrian Dinu explicand ca nicio tara membra UE nu va fi de acord cu egalizarea subventiilor pentru ca acest lucru ar insemna sa taie de la ei si sa ne dea si noua sau sa mareasca UE fondurile alocate.
 

„Ii vedeti pe fermierii germani, englezi, francezi sa accepte povestea aceasta (egalizarea subventiilor – n.red.) si sa mai fie si de acord cu ea? Eu nu o vad realizabila in perioada urmatoare“, a concluzionat el.

Sursa: Ziarul Financiar

One Reply to “Controverse pe subventiile agricole: se egaleaza sau nu cu cele primite de fermierii din Occident?”

  1. Pana Ion spune:

    In anul agricol 2014 , pentru suprfata de 4,07 ha. , s-au incasat subventii, dar eu inca nu am beneficiat de dreptul de a traii cu familia mea , Presedintele asociatiei Agricole 2 Merisani , com. Dobrotesti , jud. Teleorman, PURCEL ION , in complicitate cu COMISARUL EUROPEAN PENTRU AGRICULTURA D-L HOGAN , CU FONDURI EUROPENE NERAMBURSABILE, MI-A CONDAMNAT FAMILIA LA MOARTE PRIN INFOMETARE. Procuratura de la Rosiorii de Vede , pana acum nu au raspuns la reclamatia inaintata . Sa inteleg ca si Procuratura din Rosiori de Vede actioneaza in complicitate pentru condamnarea familiei mele la moarte cu FONDURI EUROPENE NERAMBURSABILE?. Cine protejeaza proprietarul de suprafata agricola impotriva efectului fondurilor europene nerambursabile?. Cine poate sa-mi garanteze faptul ca mi se respecta drepturile de a traii cu intrega familie dintr-o agricultura subventionata?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top