Exploatatiile de un hectar si cele impartite pe mai multe loturi mici vor pierde subventia pentru ca Guvernul va creste plafonul de eligibilitate la 1,5 hectare. Riscul vizeaza 400.000 de agricultori.
Pentru a primi subventii pe suprafata, cultivatorii trebuie sa detina minimum un hectar, care poate fi format inclusiv din loturi separate, dar nu mai mici de 0,3 hectare pe parcela. Daca aveti o gradina mai mare pe langa casa si doua terenuri in camp, insumand cu totul un hectar, sunteti eligibil pentru a primi in fiecare an 139 de euro de la UE, plus 27 de euro de la Guvern.
Dar tot Guvernul este pe cale sa mareasca aceste plafoane minime de suprafata pana la 1,5 hectare totalul, respectiv 0,5 hectare pe lot, daca sunt separate. Aceasta masura ar afecta cateva sute de mii de fermieri mici, lucru recunoscut chiar de oficialii Ministerului Agriculturii.
Irimescu: „Sa-i obligam sa se asocieze“
„In urma unor analize serioase am ajuns la concluzia ca va trebui sa marim plafonul minim de la un hectar la 1,5 hectare la suprafetele eligibile, respectiv de la 0,3 la 0,5 hectare/lot, daca sunt separate pe loturi. Este adevarat ca 200.000 de fermieri vor pierde subventia din cauza masurii cu hectarul si 400.000 vor iesi din sistemul de plati in urma cresterii lotului minim, dar altfel nu putem sa-i obligam pe micii fermieri sa se asocieze. Va fi un an in care vor pierde subventia, apoi se vor asocia si astfel vor deveni din nou eligibili“, a explicat ieri secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, in sesiunea de deschidere a „Zilelor Agriculturii Romanesti“.
Intrebat daca aceasta masura ne este impusa de la Bruxelles, Irimescu a precizat ca „fiecare stat membru isi stabileste aceste plafoane minime, Comisia Europeana nu ne cere nimic in acest sens“.
„Ar fi ideal ca plafonul minim sa fie de cinci hectare, ca in Suedia, dar cred ca 1,5 hectare este un nivel mai apropiat de realitatile de la noi. Fermierii mai trebuie si obligati sa se asocieze, iar aceasta masura cu suprafata minima este un instrument util“, a mai spus oficialul.
Plati mai mari pe suprafata
Plata pe suprafata acordata fermierilor din fonduri europene (SAPS) va fiprelungita si pentru perioada 2014-2020 si va ajunge la 196 de euro pe hectar, fata de 139 de euro in prezent, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la un seminar pe teme agricole organizat de Mediafax.
„Din 2014, cand suma va fi de 154 de euro pe hectar, vom veni suplimentar cu 30-40 de euro de la buget, astfel incat un fermier roman sa primeasca la fel de mult ca un fermier european“, a adaugat ministrul.
Constantin a mai anuntat ca Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta pentru modificarea Legii pajistilor, care este in vigoare de doi ani, insa nu are norme de aplicare. Principala modificare vizeaza „sprijinirea asociatiilor traditionale“, respectiv „adevaratii fermieri“ pentru a beneficia de fonduri europene destinate intretinerii pajistilor.
Reamintim fermierilor ca data-limita pana la care se mai pot depune la APIA cererile pentru subventiile de suprafata este 15 mai. Dupa aceasta data, pana la 10 iunie, cei intarziati vor fi penalizati, iar daca acele cereri vor fi depuse dupa 10 iunie subventia va fi definitiv pierduta.
Avem cele mai faramitate terenuri
Aproximativ 1% din cei peste un milion de fermieri primesc jumatate din totalul sprijinului financiar pe care Comisia Europeana il acorda Romaniei pentru agricultura. Asta inseamna ca 99% impart cealalta jumatate, fapt care arata cat de faramitate sunt terenurile de la noi, de altfel cele mai faramitate din UE.
De cealalta parte, fermele mari nu vor mai primi subventii ca si pana acum, ci va fi un maxim de 300.000 de euro, indiferent de suprafata detinuta de acestea. „Din 2014 Comisia Europeana a introdus posibilitatea ca sumele acordate fermelor mari sa fie plafonate la 300.000 de euro, indiferent de suprafata acestora. Romania nu a fost de acord cu masura respectiva si se discuta fie ca sumele sa nu fie plafonate deloc, fie ca baremul sa fie de 600.000 de euro“, a precizat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Sursa: Adevarul.ro