Corina Cretu: Anul 2017 este un an crucial pentru Romania in privinta fondurilor structurale

imageResize-2.jpg

Daca Romania nu lanseaza platile pentru perioada 2014 – 2020 va fi foarte greu, anul 2017 fiind crucial din punct de vedere al fondurilor structurale, a declarat, luni, comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu, la conferinta de lansare a celei de-a doua editii a campaniei ”Succesul e… Molipsitor!”.

”Tin sa felicit Reprezentanta Comisiei Europene in Romania pentru demararea acestei campanii. Este un demers pe care il sustin in totalitate. Noi, care lucram in acest domeniu, știm ca nu exista localitate, regiune care sa nu aiba rezultate. in ultimii zece ani, au fost create in Romania 51.000 de locuri de munca datorita fondurilor europene. Mai mult de 80% din populatie nu știe ca școala la care merge sau drumurile pe care circula sunt realizate din fonduri structurale. Aceasta este slabiciunea pe care o avem. Menirea mea, ca și comisar european, este sa mentinem aceasta politica de coeziune. Mai avem și alte provocari, ca migratia, securitatea externa și interna, Brexit-ul. Toate aceste lucruri trebuie analizate pentru viitorul cadru financiar. Daca nu vom lansa platile pentru perioada 2014 — 2020, ne va fi foarte greu sa ne luptam pentru o suma cel putin egala cu ceea ce avem acum”, a spus Cretu.

Potrivit oficialului european, e important ca Romania ”sa se bata” pentru politica regionala, iar vizibilitatea proiectelor deja realizate fiind foarte importanta.

”E important sa ne batem pentru aceasta politica regionala. Sigur ca sunt tari care au devenit mai egoiste și care nu iși arata solidaritatea fata de alte state. Eu cred ca suntem o strada cu dublu sens, in care fiecare trebuie sa-și arate solidaritatea atunci cand fiecare are nevoie. Cred ca vizibilitatea este foarte importanta. Multi dintre locuitori descopera ca anumite proiecte au fost finantate din bani europeni. Chiar eu am descoperit surprinsa multe lucruri facute pe fonduri europene. Exista aceasta tendinta sa se spuna ca tot ceea ce vine rau vine de la Bruxelles și ceea ce este bine vine de la autoritatile nationale. Acest joc trebuie sa inceteze și eu va asigur ca voi face tot ce pot pentru a sustine Politica de Coeziune. Bani exista la Bruxelles, așteptam proiecte de calitate, mature, gata de a fi implementate. Totuși, sunt optimista fiindca nu avem alta sansa. Fiecare tara a intampinat dificultati in lansarea acestei Politici de Coeziune. Anul 2017 este un an crucial pentru Romania in privinta fondurilor structurale”, a subliniat Corina Cretu.

In ceea ce privește problemele cu care se confrunta Romania in materie de absorbtie a fondurilor europene, comisarul european pentru politica regionala a amintit capacitatea administrativa limitata, lipsa unor rezerve de proiecte de calitate și lipsa infrastructurii de transport.

Mai multe detalii: agerpres.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.