Corina Cretu: Dorim sa simplificam modul in care pot fi folosite fondurile europene pentru proiecte culturale

corina-cretu.jpg

Comisarul european pentru politica regionala Corina Cretu l-a primit la Bruxelles, pe Radu Boroianu, presedintele Institutului Cultural Roman. Discutiile s-au concentrat pe relatiile dintre Institutul Cultural Roman si institutiile europene, precum si pe oportunitatile de finantare a proiectelor de patrimoniu cultural cu ajutorul fondurilor europene.

In cadrul intalnirii,  d-na Corina Cretu l-a informat pe dl. Radu Boroianu despre propunerea sa si a comisarului pentru Educatie, Cultura si Sport, Tibor Navracsics, de modificare a Regulamentului Comisiei Europene privind Fondul european de dezvoltare regionala (FEDR) destinat finantarii proiectelor culturale si turistice. In mod concret, cei doi comisari europeni au propus eliminarea pragului de finantare de 5 milioane de euro pentru proiectele de patrimoniu cultural, respectiv de 10 milioane de euro pentru siturile UNESCO.

Comisarul european pentru politica regionala Corina Cretu a declarat: “Prin aceasta modificarea legislativa, dorim sa simplificam modul in care pot fi folosite fondurile europene pentru proiecte culturale,  asigurand reguli mai simple si mai clare pentru beneficiari. Propunerea mea si a comisarului Navracsics vine ca urmare a discutiilor purtate in ultimul an cu 10 state membre, intre care si Romania, pe marginea finantarii prin FEDR pentru proiecte culturale. In opinia mea, astfel de proiecte trebuie incurajate, cu atat mai mult cu cat turismul si cultura contribuie semnificativ la crearea de noi locuri de munca si crestere economica, asigurand, totodata, alternative de existenta chiar si in zonele defavorizate.”

In finalul intalnirii, comisarul european Corina Cretu si-a exprimat speranta ca Parlamentul European si Consiliul vor sprijini propunerea Comisiei Europene de modificare a Regulamentului pentru Fondul european de dezvoltare regionala in ceea ce priveste finantarea proiectelor de patrimoniu cultural, o decizie in acest sens fiind asteptata pentru inceputul anului viitor.

Context:

In perioada de programare 2014 – 2020, peste 390 de milioane euro din Fondul european de dezvoltare regionala sunt destinate, in cadrul Programului Operational Regional, proiectelor de patrimoniu cultural din Romania. Prin aceste investitii se urmareste nu doar cresterea gradului de conservare a obiectivelor de patrimoniu sau a numarului de vizitatori, ci si conservarea identitatii culturale si dezvoltarea economica locala.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.