Ministrul Mediului: Programul “Rabla Clasic”, suplimentat cu 25 de milioane de lei, echivalentul a 4.000 de prime de casare

3-rabla-mfax-laszlomihaly.jpg

Programul “Rabla Clasic”, sesiunea 2017 pentru persoane fizice, va fi suplimentat cu 25 de milioane de lei, ceea ce inseamna un plus de 4.000 de prime de casare, a anuntat, joi, ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu.

“Astazi, am semnat suplimentarea pentru Programul “Rabla Clasic” — persoane fizice cu suma de 25 de milioane de lei, care inseamna o suplimentare cu 4.000 de prime de casare. Pana la sfarsitul anului, 31 decembrie 2017, vom avea un total de aproximativ 25.000 de masini noi care vor fi cumparate de catre romani. in acelasi timp, am prelungit si termenul de depunere a dosarelor, tot pana la data de 31 decembrie 2017 pentru persoanele fizice. si pentru ca, in ultima perioada, si institutiile statului, si autoritatile locale doresc sa-si achizitioneze masini noi si sa se doteze cu astfel de autovehicule, am prelungit pentru persoanele juridice termenul de depunere pana la 30 noiembrie 2017, tinand cont si de rectificarea bugetara”, a afirmat Gavrilescu.

Pe de alta parte, ministrul Mediului a precizat ca, in cazul Programului “Rabla Plus”, a fost modificat Ghidul de finantare, tocmai pentru ca masinile pentru care au fost aprobate dosarele de finantare sa poata fi livrate de catre dealerii de masini electrice.

“Ca noutate este si Programul “Rabla Plus”. Sa nu uitam ca anul acesta, eco-bonusul dat pentru “Rabla Plus” a fost de 10.000 de euro pentru achizitionarea unei masini 100% electrice, iar pentru masinile hibrid plug-in sau hibrid un eco-bonus de 4.500 de euro. A fost o crestere semnificativa, iar pana la ora actuala avem inscrieri pentru aproximativ 550 de masini din gama “Rabla Plus”. Pentru ca am constatat ca ne confruntam cu anumite probleme, cum ar fi lipsa unor masini in parcurile auto ale unor dealeri, a trebuit sa modificam Ghidul de finantare atat pentru “Rabla Plus”, cat si pentru “Rabla Clasic”, ordine care sunt deja postate pe site-ul ministerului, prin ghidurile de finantare in care vor fi incluse programele din 2018 si 2019. Ne-am confruntat cu niste probleme si cu ajutorul producatorilor de masini din Romania si a dealerilor care vand masini electrice sau hibrid plug-in am facut o modificare prin care eliminam termenul de 31 decembrie pana la care se poate emite factura pentru autovehicule electrice hibrid plug-in, in sensul ca, din momentul in care s-au inscris la AFM, au un timp de 120 de zile pana cand acea masina poate sa intre in circuit, adica pana cand ea poata sa fie achizitionata. in acelasi timp, pentru ca am constatat ca foarte multe persoane s-au inscris deja la AFM pentru a-si achizitiona astfel de masini pe programul “Rabla Plus”, dar inca nu au ajuns la dealer, pentru a-si alege masina, am pus un termen-limita maxim pana la care pot sa isi depuna documentele la dealer, respectiv 60 de zile”, a explicat Gratiela Gavrilescu.

Potrivit ministrului Mediului, noile Ghiduri de finantare, destinate celor doua programe “Rabla” vor include, incepand cu anul 2018, un eco-bonus acordat si masinilor mici nepoluante.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.