Corina Cretu: Romania are nevoie de o planificare realista, o pregatire amanuntita si o implementare eficienta a proiectelor de transport

imageResize-13.jpg

Romania are la dispozitie peste 5 miliarde de euro in cadrul programului Infrastructura Mare, dar pentru a absorbi eficient aceasta suma are nevoie de o planificare realista, o pregatire amanuntita si o implementare eficienta a proiectelor de transport, a declarat comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu, care s-a intalnit, la Bruxelles, cu ministrul roman al Transporturilor, Felix Stroe.

“Romania are la dispozitie peste 5 miliarde de euro in cadrul programului Infrastructura Mare. Pentru a absorbi eficient aceasta suma avem nevoie de o planificare realista, o pregatire amanuntita si o implementare eficienta a proiectelor de transport. In calitate de fost director general al Companiei de Apa Constanta, domnul Stroe a fost foarte eficient in utilizarea fondurilor UE si intelege importanta unor proiecte bine pregatite. De aceea, sper ca intarzierea de pana acum in pregatirea si implementarea noilor proiecte de transport sa fie recuperata”, a spus Corina Cretu.

Cretu a subliniat necesitatea ca Ministerul Transporturilor sa aiba un rol de lider in managementul partilor implicate in proiecte. Litigiile contractuale intre antreprenori si beneficiarii majori de transport, cum ar fi CNAIR si CFR, au dus la intarzieri in implementarea proiectelor.

In prezent, autoritatile romane colaboreaza cu experti internationali pentru a elabora un nou contract standard, cu clauze de arbitraj pentru solutionarea conflictelor, in loc sa recurga la instantele judecatoresti obisnuite. Astfel s-ar facilita si accelera implementarea proiectelor de transport cu finantare europeana si a celor cu finantare nationala.

Comisarul pentru politica regionala a apreciat faptul ca autoritatile romane accelereaza pregatirea proiectelor majore, precum tronsonul de cale ferata Gurasada — Simeria si tronsoanele de autostrada Campia Turzii — Targu Mures si Sebes — Turda, proiecte ce urmeaza a fi trimise spre aprobare Comisiei Europene, pana la finalul acestui an.

De asemenea, oficialul european a apreciat progresul realizat de autoritatile de resort din Romania in ceea ce priveste indeplinirea preconditiilor aferente investitiilor in transport, in special incheierea contractelor de performanta cu furnizorii majori de servicii de transport si cu beneficiarii — CNAIR, CFR si Metrorex — si infiintarea Autoritatii de Reforma Feroviara.

“Este foarte important pentru sustenabilitatea sectorului de transport din Romania faptul ca procesul de reforma si reorganizare in sectoarele feroviar si rutier continua si este accelerat. Cetatenii romani trebuie sa aiba acces la drumuri, servicii feroviare si alte conexiuni de transport public mai bune, cat mai curand posibil”, a spus Cretu.

Comisarul pentru politica regionala, Corina Cretu, l-a primit miercuri, la Bruxelles, pe ministrul Transporturilor, Felix Stroe, pentru a discuta despre proiectele de transport si propunerile de proiecte din cadrul Programului Operational Infrastructura Mare 2014-2020 (POIM), cofinantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) si prin Fondul de Coeziune (FC).

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.