Comisarul european pentru Politica regionala, Corina Cretu, si-a exprimat luni speranta ca viitorul Parlament, care va rezulta dupa alegerile din 11 decembrie, sa aduca legislatia nationala la nivelul celei europene si a subliniat ca, datorita noii agende urbane a UE, politicile la nivel european, national si local se vor imbunatati, astfel incat sa genereze beneficii concrete pentru cetateni.
Prezenta la Conferinta ”Orasul meu in Europa noastra”, Corina Cretu s-a referit in principal la agenda urbana a Uniunii Europene — convenita si adoptat recent de forurile europene, la dimensiunea urbana a politici de coeziune e Uniunii si la dezvoltarea urbana in Romania in relatie cu politica de coeziune.
„Agenda urbana se concentreaza asupra a trei domenii in care ar trebui sa actionam. In primul rand, o mai buna reglementare, ceea ce inseamna o reglementare mai eficienta si mai coerenta a legislatiei in vigoare. Din acest punct de vedere, sigur ca avem aceste alegeri in decembrie, dar speranta mea este ca noul parlament care va iesi din alegeri va reusi sa aduca legislatia nationala la nivelul celei europene, pentru a face in primul rand viata beneficiarilor mai usoara. Si aici vorbesc de o mai buna finantare, accesul mai simplu la fonduri europene, pentru ca, dupa cum stiti, acum o saptamana, Comisia Europeana a inaintat Parlamentului European si Consiliului European o serie de schimbari in cadrul revizuirii cadrului financiar multianual in perioada 2014 — 2020. Am propus cateva schimbari tehnice, dar care pot avea un impact politic major, pentru ca este vorba despre transparenta, de a accesa fonduri europene mult mai usor. (…) As vrea insa sa subliniez ca acest proces de simplificare nu poate fi pus in aplicare daca eforturile noastre nu merg mana in mana cu actiunile la nivel national si la nivel local„, a subliniat comisarul european.
Potrivit oficialului, numai regulamentele de folosire a fondurilor europene cuprind 600 de pagini si de acea n-ar mai fi nevoie ca autoritatile nationale sau locale sa adauge alte reguli.
„Si am vazut inclusiv in Romania proiecte unde sunt necesare 30, 50 ,70 de semnaturi, unii vorbesc de tone de hartii semnate. Dar sa stiti ca aceasta nu este cerinta Uniunii Europene, sunt pur si simplu reglementari nationale. Sigur ca aceste simplificari vin cu responsabilitati in plus fata de statele membre de a asigura un audit corespunzator si un mai mare control, un control mai de calitate in ceea ce priveste folosirea banilor europeni. Speram ca toate aceste schimbari vor contribui la imbunatatirea surselor de finantare pentru zonele urbane. In ceea ce priveste o mai buna cunoastere, aceasta va ajuta la dezvoltarea bazei de cunostinte cu privire la aspectele urbane si la schimburi de bune practici. Noi trebuie sa ne facem treaba si sa maximizam ceea ce avem acum, aceste fonduri europene. Stiti in ce climat lucram la Bruxelles, ar putea fi, din pacate, ultima sansa istorica de a avea o asemenea concentrare de fonduri pentru perioada 2014 — 2020„, a aratat Corina Cretu.
Comisarul european pentru Politica regionala a reamintit ca Bucurestiul este orasul in care s-a nascut si a crescut si a subliniat ca locuitorii acestuia au suferit foarte mult pentru ca nu au fost folosite fonduri europene.
„Am discutat acum o luna, la Bruxelles, cu primarul general al Capitalei despre o serie de proiecte care trebuie reluate. Si faptul ca am spus acum cateva zile ca nu am primit niciun proiect nu este o noutate, niciun proiect nu poate fi propus peste noapte. Orice studiu de fezabilitate dureaza intre 3 si 6 luni. Deci, nu era o critica, era dorinta mea de a lucra mana in mana in legatura cu problemele pe care le avem impreuna de rezolvat pe fonduri europene in beneficiul cetatenilor. Si va asigur ca vom lucra impreuna sa demaram cat de repede proiectele care au ramas intarziate in Bucuresti„, a completat comisarul Corina Cretu.
Potrivit ei, realitatea europeana devine una tot mai urbana, 70% din populatia Europei, aproximativ 300 milioane de oameni, traiesc in orase si in zonele urbane.
„Pana in 2020 este de asteptat ca orasele sa gazduiasca aproximativ 80% din populatia UE. Aceste cifre arata o realitate trista a migratiei populatiei din mediul rural in mediul urban si va asigur ca lucram impreuna cu comisarul pentru Politica agricola pentru a asigura intr-un fel si dezvoltarea, stabilitatea mediului rural si a opri migratia dinspre sate catre orase. Am vazut niste cifre la nivelul Romaniei care sunt ingrijoratoare. Practic, sunt orase intregi care si-au pierdut in ultimii ani jumatate din populatia care lucreaza, populatia activa, pentru a pleca in alte tari, in locuri mai bune, cu salarii mai bune, dar acest lucru trebuie intr-un fel sau altul sa-l oprim, prin oferirea de conditii similare in tarile noastre”, a mai aratat ea.
Sursa: Agerpres