Corina Cretu: Sprijinul puternic al Comisiei Europene continua si pentru actuala perioada de programare, 2014-2020

corina_cretu_iulie_2018.jpg

Pieter Bult, Corina Cretu

Ca Membru al Colegiului Comisarilor si Comisar European pentru politica regionala nominalizat de Romania, a fost o onoare si o placere sa particip astazi la reuniunea comuna a Colegiului Comisarilor cu Guvernul Romaniei, un moment premergator preluarii Presedintiei Consiliului UE de catre Romania. A fost un moment istoric pentru mine!

Romania va detine Presedintia UE intr-un moment plin de provocari. Este crucial ca in urmatoarele sase luni sa folosim toate oportunitatile pentru a avansa in negocierea dosarelor prioritare, inclusiv in ceea ce priveste politica de coeziune pentru perioada 2021-2027.

Ma bucur sa constat ca politica de coeziune reprezinta o prioritate pentru Presedintia romana. Acest lucru oglindeste impactul pe care aceasta politica a solidaritatii l-a avut in ultimii ani in Romania.

Incheiem acum perioada financiara 2007-2013 cu o rata de absorbtie de 91% a fondurilor europene alocate, creandu-se astfel peste 51.000 de locuri de munca, sprijin pentru mii de IMM-uri, modernizari de scoli, spitale, institutii sociale si investitii in domeniul transporturilor, acestea din urma nefiind, din pacate, pe masura asteptarilor.

Sprijinul puternic al Comisiei Europene continua si pentru actuala perioada de programare, 2014-2020. Lucram in continuare cu autoritatile romane pentru accelerarea implementarii proiectelor si pentru pregatirea unui portofoliu solid de proiecte care sa imbunatateasca viata oamenilor.

Sprijinul financiar a fost dublat de masuri adaptate conditiilor specifice ale unor tari, printre care si Romania, pentru a maximiza impactul politicii de coeziune.

Inca de la inceputul mandatului meu, am creat un Grup de Lucru pentru o mai buna implementare (datorita caruia Romania a reusit performanta de ajunge la 91% absorbtie pentru perioada 2007-2013) si Initiativa pentru regiunile ramase in urma, pentru a consolida inovarea si competitivitatea in regiunile-pilot selectate.

De asemenea, Comisia a lansat Initiativa pentru regiunile carbonifere in tranzitie, in cadrul careia am insistat sa fie inclusa si Valea Jiului. Astfel, Comisia asista autoritatile romane pentru dezvoltarea economica si sociala a Vaii Jiului, una dintre cele mai sarace regiuni din Europa.

Aceste initiative ilustreaza cooperarea de zi cu zi a Uniunii Europene cu Romania.

Comisia Europeana va fi alaturi de Romania si dupa 2020. in propunerea noastra pentru bugetul 2021-2027, Romania are alocate 27 miliarde de euro prin politica de coeziune, ceea ce inseamna cu 8% in plus fata de actuala perioada; iar la nivel national, aceasta reprezinta o crestere cu 13% a ajutorului financiar pentru fiecare cetatean roman.

Asa cum am transmis si azi, in cadrul lucrarilor comune, este important sa existe o tranzitie usoara intre Presedintia austriaca si cea romana, pentru a putea incepe cat mai curand negocierile inter-institutionale pe toate dosarele prioritare, inclusiv pe cel privind propunerea Comisiei pentru politica de coeziune de dupa 2020.

In incheiere as dori sa reafirm ca atat eu personal, cat si Comisia Europeana, suntem gata sa sprijinim cu tot ce putem autoritatile romane pentru a avea o Presedintie de succes.

Sursa: Reprezentata Comisiei Europene in Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top