Creditare record a economiei în 2021 – garanțiile de stat au împins înainte companiile mici

credit-1.jpg

Creditarea economiei reale a avut parte de un an foarte bun în 2021, stocul creditelor corporate înregistrând un avans de ”două cifre” anul trecut, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).

Creșterea s-a bazat și pe garanțiile puse de stat pentru IMM-uri și companiile mici, în cadrul programelor de sprijin în contextul pandemiei de Covid-19.

Cele mai mari creșteri s-au înregistrat în rândul companiilor din industria extractivă, de 58,1% în decembrie 2021 față de aceeași lună a anului anterior. Avansul este parțial explicat de efectul de bază, stocul total al creditelor din acest sector ajungând la 1,4 miliarde de lei la sfârșitul anului trecut, cel mai redus din rândul tuturor ramurilor economice luate în calcul în analiza BNR.

Creșteri importante ale stocurilor de credite s-au consemnat și în rândul companiilor de utilități (+38,2%, la 5,9 miliarde de lei) și construcții (+32,1%).

Comerțul și serviciile s-au bucurat la rândul lor de creșteri importante, de peste 18%, la 37,9 miliarde de lei, respectiv 26,6 miliarde de lei.

Companiile din agricultură și-au majorat stocul de credite cu 15,2% anul trecut, la 12,6 miliarde de lei.

Creditele acordate industriei prelucrătoare au fost cu 12,3% mai mari în decembrie, valoarea stocurilor fiind de 31,8 miliarde de lei.

Cele mai mici creșteri au fost raportate de companiile din sectorul imobiliar, unde avansul a fost de doar 1,7%, la 18,7 miliarde de lei.

Avans surprinzător al creditării pentru întreprinderile mici

2021 a adus astfel creșteri pe linie a stocurilor de credite din toate sectoarele economice, spre deosebire de 2020, când industria prelucrătoare și utilitățile au consemnat scăderi de 2,6%, respectiv 15,6%.

După dimensiunea companiilor, corporațiile dețin în continuare cea mai mare pondere a stocului de credite, de circa 68,5%, însă IMM-urile sunt cele care au înregistrat cele mai bune dinamici.

Cel mai rapid a avansat stocul de credite acordat întreprinderilor mici, 21%, acesta ajungând la 30,4 miliarde de lei la sfârșitul anului trecut.

Circa 32% dintre creditele accesate de companiile din România au o maturitate reziduală de sub un an, iar puțin peste jumătate au fost accesate fără oferirea unor garanții imobiliare, mai reiese din datele BNR.

IMM Invest”, motor de creștere al creditării, dar și al expunerii băncilor pe stat

La fel cum programul ”Prima casă” a revigorat piața creditelor ipotecare pentru persoanele fizice, programele prin care statul a optat să garanteze pentru creditele accesate de IMM-uri par a fi avut un impact similar

Programele guvernamentale ”IMM Invest“, ”IMM Leasing“ și ”Agro IMM Invest“ au sporit nivelul creditării în rândul IMM, stocul împrumuturilor garantate prin aceste programe fiind de 20,1 miliarde de lei, reprezentând 21,7% din expunerile instituțiilor de credit către IMM la iunie 2021, susțin experții BNR.

”Retragerea acestor măsuri în perioada următoare trebuie realizată de o manieră graduală și atent direcționată, astfel încât companiile viabile să rămână la niveluri adecvate ale lichidității și îndatorării, în condițiile exercitării unei presiuni cât mai reduse asupra bugetului de stat”, avertizează ei în Raportul asupra Stabilității Financiare din decembrie 2021.

Garanția statului sprijină eforturile companiilor mici de a accesa un credit guvernamental, însă majorează conexiunea dintre stat și bănci. La nivelul lunii august 2021, circa 24% din activele bancare reprezintă creanțe asupra statului, cel mai ridicat nivel din UE.

Defalcat, 22% din active erau titluri de stat, 2% credite acordate administrației centrale și locale, 5,4% credite ”Prima casă”/ ”Noua casă” și 3% credite ”IMM Invest”, reiese din datele băncii centrale.

Citește articolul integral aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top