Crescatorii de porci si pasari vor putea accesa din nou sprijinul pentru bunastarea animalelor

porc.jpg

porcMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) va deschide in perioada urmatoare o noua sesiune de depunere a cererilor de ajutor financiar pentru Masura 215 – Plati privind bunastarea animalelor (suine si pasari).

In urma unei analize realizata impreuna expertii Comisiei Europene, reprezentantii MADR au identificat posibilitatea de a permite fermierilor care nu au reusit sa acceseze acest ajutor sa poata beneficia de aceste plati compensatorii.

Sprijinul se va acorda doar pentru angajamente voluntare luate de fermieri care depasesc cerintele minime impuse pentru bunastarea animalelor (suine si pasari). In cadrul angajamentelor incheiate, beneficiarii vor trebui sa respecte si standardele de eco-conditionalitate (SMR) aplicabile terenurilor agricole apartinand fermei si activitatilor agricole desfasurate la nivelul fermei. Mentionam faptul ca in cadrul acestei masuri este exclus sprijinul pentru investitii.

Beneficiarii eligibili sunt exploatatiile comerciale din sectorul de crestere a porcinelor si a pasarilor autorizate sanitar veterinar si exploatatiile comerciale de tip A specifice sectorului de crestere a porcinelor, care isi asuma voluntar angajamente in favoarea bunastarii animalelor, in conformitate cu art. 40 din Regulamentul CE nr. 1698/2005.

Este o noua oportunitate pentru crescatorii de animale sa beneficieze de acest sprijin financiar important pentru realizarea unor productii competitive si de inalta calitate. in toata aceasta perioada am cautat solutii pentru a identifica resursele financiare necesare si ma bucur ca astfel reusim sa raspundem la solicitarile fermierilor si sa oferim din nou o masura de sprijin care s-a bucurat de un real succes„, a declarat ministrul agriculturii, Daniel Constantin.

Inca din Campania 2012, fermierii au avut posibilitatea accesarii acestei masuri prevazute in Axa II a PNDR 2007 – 2013.

Plafonul alocat acestei masuri a fost suplimentat prin decizia Comisiei Europene la sfarsitul lunii noiembrie 2013, fiind in prezent de 372.88 milioane de euro, aferent cererilor depuse incepand cu anul 2012 si pana la sfarsitul actualei perioade de programare.

In luna decembrie 2013 au fost efectuate platile pentru cererile depuse in sesiunea I – pachetul a) – porcine, in valoare de 312.241.127 lei (70.253.375 euro).

In ceea ce priveste plata pentru pachetul b) – pasari, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) estimeaza ca platile se vor efectua in perioada aprilie – mai 2014, pentru prima sesiune de depunere, valoarea estimata a acestora fiind de 80 milioane de euro.

Informatii suplimentare

Pachetul a) Plati in favoarea bunastarii porcinelor (platile se acorda pentru porci grasi, scrofite si scroafe):

Subpachet 1a) – cresterea cu cel putin 10% a spatiului alocat disponibil fiecarui animal.

Subpachet 2a) – asigurarea a minimum 11 ore/zi lumina artificiala cu o valoare a iluminarii de 50 lux.

Subpachet 3a) – imbunatatirea conditiilor de bunastare a suinelor pe durata transportului.

Subpachet 4a) – corectarea nivelului nitritilor si nitratilor, din apa.

Subpachet 5a) – reducerea noxelor cu 30% fata de nivelul minim obligatoriu prin mentinerea in limite optime a parametrilor de microclimat

Subpachet 6a) – imbunatatirea conditiilor zonei de odihna.

Aplicarea celor 6 masuri suplimentare de bunastare (una sau o combinatie a lor) determina o reducere a numarului de animale raportat la suprafata exploatatiei sau a mijloacelor de transport, ceea ce influenteaza in mod direct indicatorii integrati de poluare (apa, aer, sol). De asemenea, determina un management mai bun al furajelor, al apei, al dejectiilor, creand parametri de protectie mai buni pentru solul si apele din Romania.

Pachetul b) Plati in favoarea bunastarii pasarilor (platile se acorda pentru pui de carne, gaini ouatoare, gaini de reproductie din rase grele si pui de curca):

Subpachet 1 b) – asigurarea intensitatii iluminatului artificial la minimum 30 lucsi,

Subpachet 2 b) – reducerea densitatii pasarilor cu 10 % fata de densitatea rezultata din aplicarea cerintelor minime obligatorii privind suprafata minima alocata pentru fiecare categorie de pasari,

Subpachet 3 b) – imbunatatirea conditiilor de bunastare a pasarilor pe durata transportului,

Subpachet 4 b) – corectarea nivelului nitritilor si nitratilor din apa utilizata,

Subpachet 5 b) – reducerea noxelor cu 30 % fata de nivelul minim obligatoriu prin mentinerea in limite optime a parametrilor de microclimat.

Aplicarea celor 5 masuri suplimentare de bunastare (una sau o combinatie a lor) determina un management mai bun al apei si al asigurarii de suprafata mai mare/pasare atat in timpul cresterii, creand parametri de protectie mai buni pentru pasari in primul rand, cat si pentru solul si apele din Romania.

Forma si valoarea sprijinului

Sprijinul pentru bunastarea animalelor are forma unei plati anuale fixe pe unitate vita mare (UVM) si reprezinta o compensatie pentru pierderile de venit si costurile aditionale suportate de fermieri. Plata se va face in intregime catre fermier.

Consistenta si plauzibilitatea calculelor platilor

Cheltuielile suplimentare si pierderile de venit suportate de fermieri pentru asigurarea respectarii angajamentelor voluntare privind bunastarea animalelor sunt calculate de catre directiile de specialitate din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale – Romania, in colaborare cu reprezentantii formelor asociative ale crescatorilor de porcine si aprobate de Institutul de Economie Agrara, aflat in subordinea Institutului National de Cercetari Economice din cadrul Academiei Romane.

Combinarea pachetelor pentru bunastarea animalelor

Se pot solicita unul, combinatie de 2 sau mai multe din subpachetele de sprijin prezentate in cadrul unei exploatatii comerciale. in aceasta situatie si platile aferente acestor subpachete se cumuleaza, neexistand cerinte care ar putea fi platite de doua ori.

Sursa: MADR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top