Inceperea propriei afaceri poate fi o experienta extrem de provocatoare si de profitabila. Iti poate oferi multiple avantaje: sansa de a fi propriul tau sef, de a-ti face singur programul si de a castiga bani facand ceva ce iti face placere. Dar, asumarea rolului de antreprenor necesita extrem de multa munca, planificare si creativitate.
Inainte de a pleca la drum, evalueaza daca ai acele caracteristici, competente si abilitati asociate frecvent cu antreprenorii de succes:
- Ai o fire independenta. In virtutea pozitiei pe care o au, antreprenorii sunt fortati sa ia extrem de multe decizii singuri. Daca ai incredere in instinctul tau si in capacitatea ta de a lua decizii si daca nu iti este teama de a fi respins sau dezaprobat din cand in cand, esti pe drumul cel bun: ai potential de antreprenor.
- Iti asumi riscuri. Sa fii propriul tau sef include uneori luarea unor decizii dificile, tocmai pentru ca antreprenoriatul implica multa incertitudine. Cum te comporti tu in viata de zi cu zi? Ai face orice ca sa nu iti asumi riscuri si sa eviti situatiile incerte? In cazul acesta antreprenoriatul s-ar putea sa nu ti se potriveasca. Daca insa iti place sa incerci lucruri noi si sa iti asumi riscuri (calculate), citeste in continuare pentru ca esti pe drumul cel bun pentru a deveni antreprenor.
- Esti convingator. S-ar putea ca ideea ta sa fie unica si geniala, dar daca nu poti sa-i convingi pe ceilalti de asta, fie ei clienti, angajati, parteneri sau potentiali investitori, nu vei ajunge niciodata sa o transformi intr-o afacere de succes. Daca iti place sa vorbesti in public, daca poti intra in vorba cu alti oameni si crea usor legaturi si daca esti capabil sa sustii o discutie aducand argumente bazate pe fapte si pe experienta ta, sansele tale de a-ti transforma ideea intr-un succes cresc.
- Stii sa negociezi. In calitate de mic intreprinzator vei fi pus foarte frecvent in pozitia de a negocia: de la obtinerea unui credit la o banca la stabilirea termenilor unui contract, iar abilitatile tale de negociere vor fi determinante in obtinerea celor mai bune rezultate.
Citeste continuarea articolului pe Plandeafacere.ro