Criteriile de care tine cont fondul Catalyst Romania atunci cand alege o firma in care sa investeasca

In ultimele luni, fondul local de private equity Catalyst Romania a anuntat cateva investitii importante in firme mici si mijlocii romanesti. Printre acestea se numara SmartDreamers, din Targu Mures (investitie de 700.000 euro), Smart Bill, din Sibiu, sau Marketizator (1 milion de euro). Marius Ghenea, antreprenor si Investment Director al fondului a explicat care sunt principalele criterii care stau la baza selectiei pe care o face Catalyst Romania atunci cand alege sa investeasca in astfel de startup-uri.

•    Ceea ce vrem sa vedem este un anumit produs, cautam, bineinteles un produs excelent – acesta este primul criteriu care ne intereseaza, pentru ca pana la urma noi putem sa venim cu suport pe parte de dezvoltare a unei echipe, de business development, dar tot produsul este la baza succesului.
•    Al doilea criteriu ar fi, un anumit tip de rata de crestere. Nu vom investii in companii care trei ani au fost la acelasi nivel al cifrei de afaceri, chiar daca probabil a avut profit. Ne intereseaza doar companii care pot sa genereze crestere.
•    Al treilea lucru este legat de antreprenori/ fondatori / manageri – oamenii cheie din companie. In general sunt circa 3 persoane care conduc business-urile in care investim, daca acestea sunt persoane valoroase motivate si care au valori similare este deja un criteriu important pentru noi, a declarat Marius Ghenea in cadrul unei conferinte de presa.

3TS Catalyst Romania este primul fond de private equity dedicat Romaniei, finantat in principal prin initiativa JEREMIE, ca parte a Programului Operational Sectorial „Cresterea Competitivitatii Economice” 2007-2013, co-finantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala.

Fondul a avut pana acum circa 10 milioane de euro, incepand cu 2013.

Printre firmele in care a mai investit Catalyst Romania se numara: Vola.ro, Elefant.ro, VectorWatch, AvocatNet.ro, SmartBill, Marketizator, SmartDreamers, 123 ContacForm si alte IMM-urile din sectorul Tehnologie – Media – Telecom (TMT).

Capitalizarea totala a fondului este de 15 milioane de euro.

JEREMIE este acronimul utilizat in perioada de programare 2007-2013 pentru a denumi instrumentele financiare finantate din fonduri structurale.

In Romania, initiativa JEREMIE a fost finantata de catre Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Operational Sectorial – Cresterea Competitivitatii Economice- 2007-2013.

In Romania, in afara de instrumentul de capital de risc, initiativa JEREMIE a sprijinit IMM-urile cu credite in valoare de peste 600 de milioane de euro, prin instrumentele de garantie de portofoliu si, mai recent, cel de creditare cu dobanda subventionata, care mai are resurse disponibile pana in luna septembrie 2016.

Sursa: Startupcafe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top