Romania este statul beneficiar cu cel mai avansat stadiu al negocierilor privind implementarea granturilor SEE si Norvegiene 2014-2021

money.jpg

Pe 9 septembrie 2016, la sediul Oficiului Mecanismului Financiar de la Bruxelles, a avut loc cea de-a doua runda de negocieri pentru Mecanismele financiare SEE si Norvegiene 2014-2021, care a reunit reprezentanti ai Statelor donatoare, ai Oficiului Mecanismului Financiar si ai Ministerului Fondurilor Europene, printr-o delegatie condusa de Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene.

Statele donatoare au subliniat faptul ca Romania este printre primele state beneficiare care urmeaza sa semneze Memorandumurile de intelegere privind implementarea Mecanismului Financiar SEE si a Mecanismului Financiar Norvegian 2014-2021.

De asemenea, pe parcursul reuniunii au fost discutate aspecte privind proiectele predefinite propuse de partea romana, precum si alte aspecte importante mentionate in cele doua memorandumuri de intelegere privind implementarea granturilor SEE si Norvegiene in Romania.

Granturile SEE si Norvegiene reprezinta contributia Islandei, Principatului Liechtenstein si Regatului Norvegiei la reducerea disparitatilor economice si sociale si la consolidarea relatiilor bilaterale cu tarile beneficiare din Europa. Pentru perioada 2014 -2021 Romania dispune de granturi in valoare de aproximativ 502 milioane de euro. Informatii cu privire la programele si proiectele finantate prin Granturile SEE si Norvegiene in Romania pot fi gasite pe site-ul www.eeagrants.ro.

Despre Mecanismul Financiar SEE si Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021

Spatiul Economic European (SEE) a fost creat in 1994, ca o zona de Liber Schimb intre Comunitatea Europeana (CE) si Asociatia Europeana a Liberului Schimb (AELS). SEE reuneste Statele Membre ale Uniunii Europene (UE) si 3 dintre Statele AELS (Norvegia, Islanda si Liechtenstein), intr-o piata interna bazata pe libera circulatie a marfurilor, persoanelor, serviciilor si capitalurilor.

La data de 3 mai 2016, a fost semnat Acordul intre Uniunea Europeana si Regatul Norvegiei pentru Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021 cu privire la asistenta nerambursabila acordata de acesta in perioada 2014-2021 si de asemenea, la aceeasi data a fost semnat Acordul intre Uniunea Europeana si Statele Donatoare (Norvegia, Islanda si Liechtenstein), pentru Mecanismul Financiar SEE 2009-2014 cu privire la asistenta nerambursabila acordata de acesta in perioada 2014-2021.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.