Alte 3,3 miliarde de euro pentru operatorii economici și dezvoltarea rețelelor de transport și infrastructură se află în analiza Guvernului pentru a fi accesate în următoarele luni.
Aflat în vizită la Botoșani împreună cu doamna viceprim-ministru Raluca Turcan, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a afirmat că „în actualul context numai cine nu este bun gospodar, nu va atrage fonduri europene”. Declarația se referă atât la faptul că în ultimele luni au fost trimise Comisiei Europene cereri de rambursare în valoare de 2,2 miliarde de euro pentru măsuri medicale și economice – România înregistrând acum una din cele mai accelerate creșteri a absorbției la nivel european, precum și la oportunitățile de finanțare din exercițiul 2021-2027, prevăzute a fi disponibile încă de la începutul următorului ciclu. În următoarele luni Guvernul va adopta măsuri ce totalizează alte 3,3 miliarde de euro, destinate în principal relansării economice, antreprenoriatului studențesc și rural, sau digitalizării. Analiza oficialilor Ministerului Fondurilor Europene arată că măsurile financiare din ultimele luni sunt reglementate prin peste 40 de inițiative legislative adoptate de Guvern, printre care transparentizarea și debirocratizarea accesului la fonduri europene, precum și pregătirea proiectelor mari de infrastructură din 2021-2027 ce pot începe din actualele finanțări disponibile, astfel încât România să aibă toate premisele pentru a nu pierde alocările disponibile.
„Fondurile europene sunt o sursă vitală de finanțare a investițiilor în această perioadă”, a declarat vicepremierul Raluca Turcan la întâlnirea cu reprezentanții autorităților locale din județul Bacău. „Cred cu tărie în parteneriatul cu autoritățile locale, care la rândul lor așteaptă implicare de la nivel central. De aceea, proiectele europene care ridică nivelul de trai al populației reprezintă o prioritate pentru Guvern. Vorbim de proiectele de infrastructură cum este alimentarea cu apă, de managementul deșeurilor și alimentarea cu energie termică, adică de serviciile publice primare care au fost neglijate în guvernările anterioare”.
În actuala perioadă de programare 2014-2020, în județul Botoșani au fost semnate 79 de contracte de finanțare în valoare de aproximativ 1,2 miliarde de lei, mult prea puțin, conform oficialilor Guvernului. Principalele trei priorități astăzi sunt reprezentate de extinderea rețelei de apă și canal care urmează să deservească 161.000 de locuitori, circa 44% din populația județului, finalizarea sistemului integrat de management al deșeurilor și reabilitarea a încă 17 kilometri de rețea pentru alimentarea cu energie termică. Valoarea cumulată a acestor trei proiecte deblocate este de aproximativ 219 milioane de euro.
„La fiecare 3 luni de zile facem o analiză împreună cu autoritățile din județele pe care le vizităm – am ajuns la 10 până acum – pentru a urmări stadiul evoluției proiectelor majore identificate și deblocate”, a declarat Marcel Boloș. „De asemenea, în urma acestor întâlniri cu primarii în care prezentăm și încurajăm oportunitățile de finanțare atât din actualul exercițiu cât și din următorul, am identificat principalele nevoi de dezvoltare reală pe fonduri europene. Astfel, după cum se știe deja, am stopat finanțări inutile în formare profesională pe meserii mai puțin performante, în schimb am construit împreună, ascultând nevoile din sat în sat, apelul de proiecte privind extinderea și construcția rețelelor inteligente de distribuție a gazelor care va avea o finanțare totală de peste un miliar de euro”, a afirmat ministrul Fondurilor Europene, referindu-se la Ordonanța privind unele măsuri pentru aprobarea Programului Național de racordare a populației și consumatorilor non-casnici la rețeaua inteligentă de distribuție a gazelor naturale, adoptată de Guvern. Luni, 27 iunie, Ministerul Fondurilor Europene a lansat în dezbatere publică a Ghidul prin care se finanțează începând cu 17 august primele proiecte pentru dezvoltarea rețelelor de distribuție a gazelor naturale, în cuantum de 235 milioane de euro.
Despre proiectele europene din județul Botoșani:
În actuala perioadă de programare în județul Botoșani au fost semnate 79 de contracte de finanțare ale unor proiecte care au fost sau se află în curs de implementare. Acestea au o valoare totală de 1,17 miliarde lei și sunt distribuite astfel: Programul Operațional Regional (53 proiecte), Programul Operațional Capital Uman (16 proiecte), Programul Operațional Capacitate Administrativă (6 proiecte), Programul Operațional Infrastructură Mare (3 proiecte) și Programul Operațional Competitivitate (1 proiect).
Tot în cadrul vizitei de astăzi, oficialul MFE a discutat cu reprezentanții autorităților publice locale din județul Botoșani despre finanțarea proiectelor de infrastructură de transport din fonduri europene (posibilitatea de a transfera către autoritățile locale proiectele de infrastructura de transport, ca urmare a OUG 101/2020), prezentându-le, totodată și Programul Operațional Regional 2021-2027.
Pachete de igienă și cu alimente pentru botoșăneni:
În județul Botoșani 38.278 de persoane beneficiază de pachete cu alimente și igienă, dintre care 2.381 în Municipiul Botoșani. Acestea vor primi în total 6 tranșe finanțate prin Programul Operațional Persoane Defavorizate până la finalul anului 2022.
Sursa: Ministerul Fondurilor Europene