Analiza gradului de dezvoltare/saracie al regiunilor Romaniei

Pentru a se putea realiza o dezvoltare „cu cap” a spatiului rural romanesc, este necesara cunoasterea gradului actual de dezvoltare a acestuia. In Raportul National al Dezvoltării Umane,2003-2005. Guvernare locală şi Dezvoltare umană, PNUD România, gasim indicele DEVSAT care ne permite o analiza a nivelului de dezvoltare a satelor romanesti. Vom vedea in continuare gradul de dezvoltare/saracie al diferitelor zone din Romania.

Nivel regional

Sărăcia comunitară rurală atinge cel mai ridicat nivel in estul Moldovei pe banda Botoşani-Iaşi-Vaslui . Cea de-a doua arie de concentrare a satelor sărace se află în sudul Olteniei.

Nucleul estic de sărăcie Botoşani-Iaşi-Vaslui se continuă pe axa nord-sud prin judeţele sudice ale Moldovei Bacău-Vrancea şi, în nordul Munteniei, la nivel de Buzău. Judeţele cu nivel maxim de dezvoltare socială rurală sunt situate in sud-estul Transilvaniei (Braşov, Sibiu şi Harghita), în vestul ţării, în gruparea Arad-Timis şi in imediata apropiere a Bucureştilor, la nivel de Ilfov.

Nivel comunal

Reprezentarea cartografică a sărăciei la nivel de comună evidenţiază faptul că, exceptând Moldova estică, marcată de sărăcie compactă la nivel de judeţ, în restul ţării sărăcia rurală se manifestă pe arii subjudeţene (Figura). Comunele sărace din insulele de sărăcie se află situate, majoritar, la marginea judeţelor, departe de marile axe de circulaţie rutieră. Constatarea este în linie cu ideea geografilor care susţin că „drumul face viaţa socială”. Drumurile de rang european trec de obicei prin centrele judeţene iar acestea, la rândul lor se află situate, preponderent, în centrul judeţului. In consecinţă, satele de la margine de judeţ ajung frecvent să fie departe şi de drumurile modernizate şi de marile oraşe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top