Cum creste costul proiectelor prin utilizarea fondurilor structurale

Un proiect finanţat din fonduri europene este mai scump decât unul realizat din fondurile proprii ale beneficiarului. De multe ori insa, faptul ca o parte din valoarea proiectului vine „gratis” compenseaza cresterea costurilor, justificand utilizarea finantarilor nerambursabile. Alteori insa incercarea de a obtine o finantare din fonduri structurale nu este o solutie buna. Pragul valoric al finantarii rambursabile sub care accesarea acesteia nu mai este rentabila difera de la caz la caz. Unele cheltuieli asociate cu obtinerea finantarii sunt evidente, altele sunt mai greu de cuantificat.

 

Care sunt costurile proiectului care se măresc prin procesul de accesare a unei finantari din fonduri structurale sau care sunt costurile suplimentare ce nu ar aparea daca proiectul ar fi finantat din alte resurse? In mare insa este vorba de cheltuieli cu:

 • Consultanta necesara pentru obtinerea si apoi implementarea finantarii;
 • Obtinerea avizelor, certificatelor si documentelor necesare pentru depunerea cererii de finantare;
 • Plata datoriilor pe care le are solicitantul la stat si pe care altfel ar mai amana-o;
 • Realizarea publicitatii proiectului, conform cerintelor din contractul de finantare, cheltuieli care uneori nu sunt eligibile pentru finantare fiind suportate de beneficiarul acesteia;
 • Realizarea unor cheltuieli care in mod normal nu ar fi facute, dar mirajul eligibilitatii lor si al cofinantarii europene duce la cheltuieli suplimentare.

 

Mai greu de masurat dar important de luat in calcul sunt costurile aferente:

 • Timpului folosit pentru obtinerea finantarii in loc de utilizarea acestuia strict pentru proiect;
 • Deplasarii la Organismele Intermediere sau Autoritatile Contractante;
 • Timpului de asteptare a solutionarii cererii de finantare care ar putea fi folosit pentru demararea proiectului;
 • Conditiilor restrictive de realizare a achizitiilor in cadrul proiectului finantat din fonduri structurale;
 • Necesitatii mentinerii proiectului pentru un anumit numar de ani, inclusiv a pastrarii angajatilor, indiferent de rentabilitatea proiectului;
 • Necesitatii realizarii unor rapoarte periodice referitoare la proiectul finantat.

Exista desigur si beneficii ale procesului de accesare a unei finantari din fonduri structurale. Cel mai evident si probabil cel mai important beneficiu este reprezentat chiar de posibilitatea de a obtine un important sprijin financiar. De asemenea, de o mare importanta este faptul ca rigorile procesului de finantare obliga solicitantul la o analiza serioasa a proiectului pe care vrea sa il demareze, la o planificare si urmarire atenta. Astfel de beneficii sunt desigur extrem de importante. Trebuie insa analizate cu (mai) multa atentie si costurile.

 

About Tudor Ciumara

Tudor Ciumara este consultant senior si administrator al SC Carbon Consult SRL, firma care ofera servicii de consultanta in management, coordonator al unui proiect distinct in cadrul Carbon Consult, proiect vizand oferirea de servicii de asistenta (de afaceri si personala) cetatenilor straini veniti sa faca afaceri sau sa lucreze in Romania (www.bssf.ro) si cercetator stiintific in cadrul Centrului de Cercetari Financiare si Monetare „Victor Slavescu”, din cadrul Academiei Romane (www.icfm.ro). Doctor in economie din anul 2010, cu o teza privind „Piata serviciilor de consultanta economica in Romania” realizata in cadrul Institutului National de Cercetari Economice al Academiei Romane. Activitatea proprie de consultanta se concentreaza pe analiza proiectelor de investitii, planificarea de afaceri si orientarea strategica a firmelor.

One thought on “Cum creste costul proiectelor prin utilizarea fondurilor structurale”

 1. Rujoiu Marian spune:

  🙂
  ai perfecta dreptate mai ales la capitolul “costuri aferente”. Pe mine m-au omorat doua dintre ele:

  # Deplasarii la Organismele Intermediere sau Autoritatile Contractante;
  # Timpului de asteptare a solutionarii cererii de finantare care ar putea fi folosit pentru demararea proiectului;

  acestea doua din nefericire nu pot fi anticipate mancand mult timp si multi nervi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.