Cum explica Transporturile dezastrul de la fondurile europene pe infrastructura: “Absorbtia se face in a doua parte a anului”

sosea_curcubeu.jpg

drumRomania a atras pana la finalul lunii mai doar o treime din cele 4,4 miliarde de euro pe care Comisia Europeana le-a alocat pe programul de finan­tare cu fonduri europene a infrastructurii de transport (POS-T) pentru perioada 2007-2013. Desi este intr-o cursa contra cronometru, in care mai poate atrage celelalte 3 mld. euro disponibile doar pana la finalul lui 2015, statul a autorizat cereri de rambursare a banilor europeni de doar 53 de milioane de euro in primele cinci luni ale anului. “Absorbtia pe POS-T se face in a doua parte a anului“, este justificarea ministrului de­misionar al transporturilor Dan Sova.

In ciuda faptului ca Romania mai are la dispozitie doar un an si jumatate pentru a atrage 3 mld. euro – sume necon­sumate de la Comisia Europeana prin programul POS-T, in primele 5 luni ale anului statul roman a autorizat transmiterea catre Bru­xelles a unor cereri de rambursare de doar 53 mil. euro, adica exista un “grad de auto­rizare” de 4,2% din suma totala de 1,24 mld. euro pla­nificata a fi atrasa in 2014, potrivit calculelor pe baza datelor de la Auto­ritatea de Mana­gement pentru Programul Ope­ra­tional Sectorial Transport (AM POST).

Mai multe detalii: www.zf.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.