Cum îţi faci un parc de turbine eoliene

Autor: Ecaterina Procopov
Data: 12 feb 2009

Lipsa unei hărţi profesionale a vitezei vânturilor la nivel naţional şi a ajutorului financiar din partea statului sunt principalele obstacole pentru investitor.

((În general, costurile totale ale unui parc eolian variază între 1,3 şi 1,5 milioane de euro pe megawatt instalat.))

România are un potenţial important în ceea ce priveşte energia eoliană, fapt certificat de formele de relief, cota de producţie existentă la ora actuală (nesemnificativ acoperită) sau de interesul unor companii internaţionale pentru implementarea unor proiecte de mare anvergură în zonele cu potenţial ridicat.

Reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Energie Eoliană din România (APEER) susţin că investitorii în acest domeniu întâmpină însă mai multe impedimente: lipsa unei hărţi profesionale şi exacte a vitezei şi direcţiei vânturilor la nivel naţional, infrastructura inexistentă sau slab dezvoltată în unele locaţii cu potenţial bun, starea actuală a drumurilor naţionale care nu permit sau permit cu greu accesul transporturilor agabaritice în cazul turbinelor moderne de capacităţi mari, costul relativ ridicat al turbinelor noi, precum şi sursele de finanţare insuficiente sau lipsa ajutorului financiar din partea statului.

Paşii spre concretizarea investiţiei

Pentru realizarea unui parc eolian, investitorul trebuie să parcurgă mai multe etape. Darius Nath, directorul Blue Line Energy, companie privată care activează în domeniul energiei regenerabile şi este membru fondator al APEER, prezintă succinct aceste etape.

În primul rând, trebuie căutată suprafaţa de teren în funcţie de dimensiunea parcului proiectat. Se vor realiza apoi măsurători de vânt pe locaţie, care durează minimum un an, la o înălţime cât mai apropiată de înălţimea turnului viitoarelor turbine.

După finalizarea măsurătorilor este necesară o analiză a datelor culese, în vederea stabilirii condiţiilor în care vor opera turbinele şi a configuraţiei viitoarelor turbine, pentru a obţine un echilibru optim între livrare, costuri şi producţie realizată.

În continuare, proprietarul parcului eolian va trebui să obţină toate avizele şi autorizaţiile necesare în vederea implementării parcului eolian, să-şi asigure finanţarea şi să încheie un contract de livrare a turbinelor.

Ulterior, trebuie asigurate construcţia drumurilor de acces şi a reţelelor de conectare a parcului eolian la Sistemul Energetic Naţional, construcţia staţiei de transformare şi construcţia fundaţiilor.

Ultimul pas important constă în livrarea şi instalarea turbinelor, testarea şi punerea lor în funcţiune. Investitorul urmează, de asemenea, să semneze un contract pentru energia produsă, un acord de service şi întreţinere şi să obţină licenţa de producător.

Valoarea investiţiei şi perioada de amortizare

Costurile totale ale unui parc eolian variază între 1,3 şi 1,5 milioane euro/MW instalat. Costul pe MW instalat poate oscila în funcţie de caracteristicile proiectului şi de soluţiile tehnice alese.

“De obicei se optează pentru turbine mai mari, în acest caz existând mai multe avantaje. În general, perioada de amortizare pentru turbine noi este de 10-15 ani”, spune Darius Nath.

Acesta precizează că, pentru amplasarea turbinelor eoliene, zonele de coastă, platoul continental, Moldova şi crestele munţilor au cel mai mare potenţial. “Pot exista însă zone cu potenţial bun şi în regiuni marcate ca nepromiţătoare pe harta potenţialului eolian”, adaugă Nath.

Costurile unei eoliene de uz casnic

Pentru case nebranşate la reţeua naţională de energie electrică, preţul unui sistem eolian care include o turbină, acumulatori şi echipament electronic variază între 1.200 şi 12.000 de euro, potrivit Claudiei Langă, marketing manager în cadrul Romsir, companie care comercializează sisteme de energii alternative.

Statul decide

Reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Energie Eoliană din România susţin că în elaborarea legislaţiei de cele mai multe ori nu se ţine cont de punctul de vedere al producătorilor de energie regenerabilă sau al investitorilor.

Sursa:

One Reply to “Cum îţi faci un parc de turbine eoliene”

  1. Gabi spune:

    Cui aparține Insula Seriilor? Ca pare o zona de neatins ?Daca exista vreo explicație o voi citi cu placere.Poate gasesc persoane mai informate decât mine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top