Cum pregăteşte UE barajul care va respinge cel de-al doilea val de Covid-19

coronavirus.jpg

Se reporneşte, dar cu frâna de mână trasă, pentru că un al doilea val de contagiuni pare într-adevăr inevitabil. În baza studiilor efectuate cu ocazia pandemiilor precedente, experții sunt aproape siguri că la sfârşitul verii Covid-19 va reveni, scrie Euronews, citat de Rador.

Stefan de Keersmaecker, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, ia deja măsuri de precauție în acest sens și anunță: “Statele membre sunt invitate să se pregătească pentru un posibil al doilea val de infecții și în acest sens trebuie să dezvolte sisteme pentru diagnosticarea și trasabilitatea virusului.

Comisia va continua coordonarea, prin intermediul Centrului pentru prevenirea și controlul bolilor. Covid-19 poate reveni chiar și în acele state în care primul val a fost gestionat într-un mod exemplar”. Prin urmare, țările UE sunt încurajate să reia treptat activitățile, dar fiind permanent atente la numărul cazurilor de infectare cu coronavirus. Parlamentul European cere ca Uniunea Europeană să își asume mai multe responsabilități în materie de sănătate.

Jytte Guteland, europarlamentar socialist suedez, spune: “Cred că în această perioadă, pentru statele membre este o prioritate să se pregătească pentru un nou val de contagieri. Știm cu toții acest lucru. Iar cu prima ocazie, va trebui să abordăm problema reformelor necesare pentru a face față viitorului. Cred cu adevărat că statele trebuie să delege Uniunii Europene multe competențe în materie de sănătate. Cu scopul de a aborda mai bine orice nouă pandemie în viitor”.

În Germania, autoritățile au stabilit o limită de 50 de noi infecții pe săptămână la 100.000 de locuitori, înainte de a reintroduce eventuale restricţii. Potrivit comunității științifice germane, pentru a face față mai bine fazei 2, fiecare țară ar trebui să aibă suficiente locuri de terapie intensivă pentru potențialii pacienți cu Covid-19, calculând în prealabil acea parte a populației afectată de patologii anterioare.

Pentru dr Klaus Cichutek de la Paul-Ehrlich-Institut, trebuie să fie exploatat factorul timp: “Trebuie să profităm de acest moment pentru a găsi cel puțin terapiile eficiente, lucru pe care institutul nostru îl face deja, la fel ca multe alte centre de biomedicină din diferite țări. Soluția definitivă, aşa cum se știe, este vaccinul, pentru care e nevoie însă de mai mult timp”. Experţii nu se întreabă dacă va exista un al doilea val… Mai multe detalii aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.